Харків’янка померла від привезеної з Африки малярії

Фото: etcetera.media

39-річна мешканка Харкова померла від малярії, якою вона заразилася у подорожі до Африки.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного лабораторного центру.

Мешканка Харкова, 1981 року народження, 14 березня повернулася до України з Об’єднаної Республіки Танзанії, де перебувала протягом місяця. Підчас подорожі вона також з 4 по 9 березня відвідувала Занзібар.

“Під час перебування у вищезазначеній країні малярією не хворіла, проте, відмічала покуси комарів. Індивідуальну хіміопрофілактику до виїзду та під час перебування не проводила”, – йдеться у повідомленні.

19 березня, на п’яту добу після повернення додому, у жінки з`явились клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, головний біль, підвищення температури тіла до 38,7 градусів. 23 березня вона вперше звернулася за медичною допомогою, однак їй було проведено обстеження лише на наявність SARS-CoV-2 – обстеження на малярію не проводились. Наступного дня вона була госпіталізована до лікарні, і там під час обстеження були виявлені збудники тропічної малярії. “Незважаючи на проведені лікувальні заходи, хвора померла”, – йдеться у повідомленні.

Фахівці міської філії Лабораторного центру провели епідеміологічне розслідування та запровадили протиепідемічні заходи за місцем проживання хворої.

За 2020 рік та поточний період 2021 року в області зареєстровано вісім завізних випадків малярії, у т.ч. два – летальні (мешканці Харкова, які перебували в країнах Африканського континенту та не проводили індивідуальну хіміопрофілактику).

Медики нагадують, що малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є плазмодії малярії, що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом й протікає із загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури тіла, порушеннями різних органів та систем організму. Якщо Ви плануєте з будь – якою метою відвідати країни з тропічним та субтропічним кліматом, де поширена малярія, Вам необхідно пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Препарат визначається лікарем з урахуванням ступеню поширеності малярії у кожній конкретній місцевості. Профілактичних щеплень проти малярії не існує. Якщо після відвідування країни з тропічним кліматом у Вас виникла лихоманка, з’явився головний біль, слабкість, озноб чи інші симптоми, негайно звертайтесь до лікаря! Обов’язково повідомте, яку країну Ви відвідували та коли.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові у грудні 2020 р. помер чоловік, який працював в Республіці Екваторіальна Гвінея і по поверненню в Україну захворів на малярію.