У річку Уди пішов пластик (фото)

Фото: suspilne.media

Комісія екоінспекції з 26 березня перевіряє діяльність цеху з переробки пластику, який працює на території Темнівської виправної колонії. Місцеві мешканці підозрюють, що виробництво зливає відходи у річку Уди. Результати мають оголосити за тиждень, в колонії ситуацію не пояснюють.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Про перевірку діяльності цеху просили представники трьох громад Харківської області. На їхню думку, викиди з цеху засмічують річку Уди. Екологи запросили дозвіл і взяли проби води.

Забруднення річки місцеві жителі спостерігають останні п’ять років. Вимагають, щоб на підприємстві встановили очисні фільтри, а річку розчистили.

“Я тут проходив чотири рази цю річку повністю. Як мінімум, це все тут з 2015 року. Можна мішок пластику назбирати на березі. Темнівська виправна колонія — за кілька сотень метрів від берега річки. Течія несе пластик й нижче, де річка впадає у Сіверський Донець із прісною водою”, — розповідає член ініціативної групи з Змієва Володимир Моісеєв, показуючи пластик і відходи, плаваючі в Удах.

Депутат Новопокровської селищної ради Ганна Смоловик говорить про звернення місцевих жителів до сільради.

“Ці дрібні шматочки пластику розпадаються на ще дрібніші, на мікропластик, і він буквально всепроникаючий. Це явно відходи якогось виробництва”, — говорить Смоловик.

У колонії кілька років працює цех, де ув’язнені переробляють пластикові пляшки. Харківська компанія з переробки виробничих відходів передала туди обладнання. Як повідомив виконавчий директор компанії Дмитро Войхевіч, з тих пір процеси контролює керівництво колонії.

У цеху мають встановити фільтри попереднього очищення для викидів, каже представник громадської організації “Зелений фронт” Олександр Богданіс.

“Вони працюють, вони й мають скидати зливові води з тим ступенем очищення, яке допускають відповідні стандарти. Ні, не тільки попереднього очищення стоків, немає і ливнівки. Тепер це виймати з річки — величезні витрати. Це спецфільтр, спецобладнання”, — говорить Богданіс.

За його словами, колонію два роки тому в рамках моніторингу перевірив представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини і виявив недотримання норм ставлення до ув’язнених, а також забруднення навколишнього середовища.

Представники Зміївської, Безлюдівської і Новопокровської громад кілька років намагаються призупинити роботу підприємства, поки воно не встановить очисне обладнання.

“Для переробки пластику в природи немає механізмів. Все, що потрапило в природу, рано чи пізно опиниться у нас в печінці”, — зазначає Богданіс.

Для перевірки виробництва до колонії запросили екоінспекцію, також прийшла депутат.

Всередину пропустили тільки інспекторів. Вони мають перевірити дозвільні документи на викиди та відібрати проби води з річки. Представники ж громад кажуть: якщо не отримають відповідь за 10 днів, звернуться до поліції — про перешкоджання діяльності.

Як повідомляв Харків Times, після численних протестів громадськості, звернень в різні інстанції і судів головним порушником екологічної безпеки Харкова — коксовим заводом «Новомет» — зайнялася СБУ.