Мобільні бригади і довічне спостереження – у Харкові розвивають систему дитячого паліативу

Фото: city.kharkov.ua

300 дітей, 20 з них – стаціонарно перебувають під наглядом лікарів дитячого хоспісу Харківської міської дитячої лікарні №5. Для кожного пацієнта складається індивідуальна програма лікування, харчування, спостереження та реабілітації.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міськради.

26 березня секретар Харківської міської ради Ігор Терехов відвідав дитячий хоспіс. Він зустрівся з лікарями, батьками дітей, відвідав кабінети лікувальної фізкультури, масажу, сенсорної терапії та інтеграції, психологічної підтримки, логопеда та ін.

Як розповіла завідувачка відділення паліативної допомоги Олена Помазуновська, пацієнти хоспісу – це, в основному, діти з неврологією, а також хромосомними аномаліями і вродженими вадами. Всі пацієнти спостерігаються довічно. Крім медичної допомоги дітям, їхнім батькам і персоналу надають психологічну підтримку.

«Ми підтримуємо напрямок хоспісної та респісної допомоги. Вся сім’я дитини спостерігається у нас. Паліативний статус – не хронічний, дитина може одужати», – підкреслила Олена Помазуновська.

Також вона повідомила, що рік тому було створено мобільні бригади хоспісу, які надали медичні послуги на дому понад 300 дітей. До складу бригади, в залежності від потреб дитини, входять УЗД-фахівець, педіатр, логопед, психолог. Надалі планується залучити ортопедів та інших лікарів. Також в хоспісі надають послугу телемедицини.

Фото: city.kharkov.ua

Ігор Терехов зазначив, що для виїзних бригад необхідно придбати обладнання, зокрема, переносні УЗД-апарати, і на ці цілі потрібно залучати кошти бюджету територіальної громади, Національної служби здоров’я України та благодійників.

«Дитячий хоспіс розвивається, тут відкривається нове відділення психіатрії. Я вражений професіоналізмом персоналу, любов’ю і турботою, якою вони оточують дітей. Спасибі медпрацівникам, головному лікарю. Це дуже важко психологічно, потрібна спеціальна підготовка. Також дякую батькам та благодійникам. Сьогодні ми ще раз переконалися у тому, що в Харкові немає байдужих людей», – сказав Ігор Терехов.

Секретар міськради повідомив лікарям, що їхня зарплата збільшиться. Депутати фракції «Блок Кернеса – Успішний Харків!» міської ради вирішили перераховувати компенсацію витрат, пов’язану з депутатською діяльністю, двом паліативним відділенням – в дитячій лікарні № 5 та лікарні №17.

Крім того, сьогодні дитячому хоспісу передали подарунки представники Національного фармацевтичного університету, Міської молочної фабрики-кухні дитячого харчування та приватних підприємств.

Нагадаємо, що дитячий хоспіс у Харкові почав працювати 1 січня 2018 року.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові планують відкрити дитячий сад для вихованців з розладом аутистичного спектру.