Керівництво харківського вишу стягувало з іноземців альтернативну плату за навчання

Поліція викрила керівництво одного з харківських вузів в зловживанні службовим становищем.

Посадовці навчального закладу налагодили схему отримання грошей від іноземних студентів за вступ і навчання, а також незаконну легалізацію іноземців в Україні.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі області.

Правоохоронці з’ясували, що керівництво вузу спільно з фірмами-контрактерами налагодило незаконний бізнес, в межах якого стягувало додаткову плату з іноземців за вступ, навчання, а також здачу заліків та іспитів.

З цією метою було виділено кілька приміщень на території університету, де іноземні студенти оплачували своє навчання через фірми-контрактери в середньому на $1 000 дорожче, ніж це передбачено у контракті.

Крім цього, поліцейські викрили схему легалізації іноземців в Україні, які прибули до країни вже після закінчення встановленого законом терміну вступу до вишу. Посадові особи навчального закладу підробляли документи, в які вносили завідомо неправдиві відомості про дати вступної співбесіди і винесення наказів про зарахування.

24 березня слідчі та співробітники управління міграційної поліції провели обшуки в приміщеннях університету, в ході яких вилучили особисті справи студентів, накази та іншу службову документацію, а також мобільні телефони, комп’ютерну техніку, готівку в сумі близько $ 10 тис., чорнові записи про прийом грошових коштів у студентів-іноземців.

Розслідування проводиться за ч. 2 ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем).

Як повідомляв Харків Times, колишній керівник вузу в Харкові піде під суд за розтрату майже 300 тис. грн.