Екс-командиру роти патрульної поліції повідомили про підозру за незаконне затримання водія

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харкові колишній командир роти патрульної поліції став підозрюваним у справі про незаконне затримання водія. Колишньому правоохоронцю загрожує від двох до п’яти років позбавлення або обмеження волі.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Чоловіка, що їхав разом з літньою мамою, спочатку зупинили підлеглі підозрюваного. За даними слідства, співробітники поліції без всяких підстав зупинили автомобіль і зажадали у водія документи. Крім того правоохоронці вирішили перевірити, п’яний водій чи ні. Але чоловік відмовився виконувати їх вимоги, вважаючи їх незаконними.

Після цього до місця зупинки автомобіля прибув командир роти і, як повідомили в прокуратурі, “на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин до водія автомобіля вирішив тягнути час і створити тому проблеми”.

Командир роти зажадав, щоб водій пройшов огляд на стан сп’яніння за допомогою «Драгера», який попередньо вже був розпакований. Після того, як водій відмовився, поліцейський доставив його для огляду в наркологічний кабінет.

“Оглядом було встановлено відсутність ознак сп’яніння у водія, поліцейський продовжував затримувати водія та доставив його до районного відділку поліції нібито для складання протоколу про адміністративне правопорушення. Після затримання водія ще приблизно біля однієї години у відділку поліції командир роти надав для підписання протокол, який задовго до цього був складений, та відпустив водія.”, – повідомили в прокуратурі.

Всупереч своїй волі потерпілий провів в “компанії” поліцейського більше п’яти годин в холодну пору року і темний час доби. Весь цей час літня мати водія чекала сина в автомобілі.

Слідство прийшло до висновку, що дії патрульного носили умисний протиправний характер. На думку експертів, в результаті таких дій потерпілому завдано моральну шкоду на суму понад 90 тисяч гривень.

Крім цього водій в судовому порядку оскаржив протокол про адміністративне затримання. Суд прийняв рішення про незаконність протоколу.

Слідчі повідомили про підозру колишньому командиру роти патрульної поліції за фактом перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч. 1 ст. 365 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як повідомляв Харків Times, двоє харківських патрульних підуть під суд за перевищення службових повноважень.