Дві громади у Харківській області входять до «червоної» зони

У Шевченківській територіальній громаді з учорашнього дня, 25 березня, діють обмеження, відповідні «червоній» зоні карантину. У Лозівській вони почнуть діяти з понеділка, 29 березня.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Суспільного.

Як заявила Суспільному головний санітарний лікар області Любов Махота, на сьогодні у двох районах – Шевченківському та Вовчанському – перевищені два показника для визначення території, що відповідає «червоній» зоні. В обох громадах за останній тиждень зареєстровано понад 70 нових випадків захворювання на COVID-19 і збільшилася «динаміка рівня госпіталізації». Обом громадам рекомендовано ввести «червоний» рівень карантину.

«Намічається схожа ситуація в Лозівській громаді», – зазначила Махота.

Як розповів Суспільному глава Шевченківської громади Валерій Приходько, рекомендацію прийняли та карантинні заходи посилили. На території громади заборонені масові заходи, обов’язкові маски у громадських місцях, працюють тільки продуктові магазини й ті, де частка продуктів становить 60%, а також магазини, що торгують товарами, пов’язаними із медициною, ветеринарією та гігієною. На цьому тижні школярі перебувають на канікулах, а з майбутнього – перейдуть на дистанційне навчання, працювати в звичайному режимі будуть лише дитячі садки.

Є й обмеження по транспорту – дозволено курсування тільки автобусів міжміських маршрутів, та й ті, за словами Приходька, «працюють з умовою висадки на нашій території, але без продажу квитків на виїзд». Внутрішнє автобусне сполучення припинено зовсім.

У Лозовій з понеділка вводиться схожий режим. Крім непродовольчих магазинів, заборонена робота кафе та ресторанів, крім видавання страв «на винос», а також робота непродовольчих ринків. Дещо м’якші справи з карантином у школах – учні 1-4 класів навчатимуться у звичайному режимі, як і вихованці дитсадків. Закрито також спортивні, розважальні та торгово-розважальні центри. Транспортникам рекомендовано «посилити контроль за дотриманням протиепідемічних заходів».

«Червона зона передбачає обмеження саме приміських перевезень. Районна Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обмежила їх з 26 березня. Ці маршрути знаходяться в підпорядкуванні Лозівської райдержадміністрації», – йдеться у повідомленні на сайті Лозівської міськради.

Вовчанська ж громада не поспішає вводити «червоний» рівень та заявила, що поки ще «залишається у помаранчевій зоні», хоча протиепідемічні заходи будуть посилені.

«У мене є рішення комісії з Чугуєва, в якій є акцент на Вовчанській ОТГ на посилення обмежень, «червоної» зони у нас немає. Наступного тижня школи йдуть на канікули, дитячі садки працюватимуть. Від 27 березня ми дозволимо працювати лише продовольчому ринку, іншому — ні. Транспорт ходитиме.  Органи місцевого самоврядування не переводжу на дистанційну роботу, але будуть обмеження доступу до будівлі, людей будуть приймати за попереднім записом», – розповів Суспільному голова Вовчанської райради Анатолій Степанець.

Як повідомляв Харків Times, за даними Харківського обласного лабораторного центру, з початку реєстрації в області підтвердили 99 190 випадків коронавірусної хвороби, 1 204 – за минулу добу. Станом на 26 березня під наглядом лікарів перебувають 14 188 хворих на COVID-19. Одужали 83 122 особи, 355 – за минулу добу.