Суд повернув державі 100 гектарів землі під Харковом

Прокуратура домоглася повернення у відання держави земельної ділянки вартістю понад 30 млн грн. Орендар виснажив землю і таким чином завдав збитків державі.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, у 2014 році мешканець селища Кегичівка Харківської області уклав договір оренди землі з Головним управлінням Держземагентства в Харківській області, за яким отримав у тимчасове платне користування земельну ділянку площею понад 100 га.

Земля призначалася для сінокосіння та випасання худоби.

Однак з 2016 року орендар вирішив самовільно поміняти призначення і, нікого не повідомляючи, засіяв землю “з метою отримання прибутку”.

Таким чином, пасовище було розорене, грунт було виснажено, і він став непридатним для ведення будь-якого сільського господарства, а державі завдано значної шкоди.

Зазначені обставини послужили підставою для прокуратури направити відповідний позов до суду. Вартість земельної ділянки становить понад 30 млн грн.

Кегичівський районний суд Харківської області в повному обсязі задовольнив позовну заяву прокурора в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Харківській області про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки загальною площею понад 100 га і повернення її у відання держави.

Рішення ще не набрало законної сили.

Крім того, на даний час триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за цим фактом. Проводяться слідчі дії, спрямовані на всебічне й об’єктивне дослідження всіх обставин правопорушення.

Як повідомляв Харків Times, за рішенням Богодухівського районного суду у власність територіальної громади повернуто ділянку вартістю близько 650 тисяч гривень.