“Харківміськгаз” двічі програв суд про нарахування жителю приватного будинку штрафу на 184 тис. грн

У Харкові суди першої та апеляційної інстанції визнали незаконним і зобов’язали скасувати штраф в розмірі 183 тисяч 917 гривень, нарахований АТ “Харківміськгаз” побутовому споживачеві.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення Харківського антикорупційного центру в Facebook.

За інформацією антикорупціонерів, нарахування штрафів на сотні тисяч гривень жителям приватного сектора “Харківміськгаз” поставив на потік. Працівники “Харківміськгазу” при огляді газового лічильника в приватних будинках стверджують, що нібито бачать невідповідність пломб на приладі якимось своїм зразкам.

“Після того як внутрішня експертиза постачальника газу підтверджує «невідповідність» пломб, Харківміськгаз нараховує власникам штрафи за нібито спожитий ними газ на сотні тисяч гривень. Однак при цьому постачальник газу навіть не доводить, що було втручання в лічильник газу і власник дійсно спожив цій газ.”, – розповіли в ХАЦ.

Оскільки споживачі не оплачують незрозуміло за що нараховані штрафи, постачальник їм відрізає газ. Харків’янка, з якої газовий оператор вимагав вимагала 183 917 грн штрафу, подала на компанію до суду і виграла його.

За результатами незалежної експертизи встановлено, що втручання споживача в роботу газового лічильника не було, а пломби повністю відповідають зразкам заводу-виробника. На підставі цього Московський райсуд Харкова ухвалив “визнати протиправними та скасувати рішення комісії АТ« Оператора газорозподільної системи «Харківміськгаз» від 19.06.2019 про задоволення акту про порушення від 14.05.2019 №КС0670 до споживача … про донарахування обсягу природного газу та його вартості в розмірі 183 917 грн 97 коп “.

Крім цього суд зобов’язав оператора за свій рахунок відновити газопостачання в будинку харків’янки і виплатити їй 10 тис 990 грн. за проведення судової трасологічної експертизи.

“Харківміськгаз” подав апеляцію на це рішення. Однак Харківський апеляційний суд рішенням від 12 березня цього року остаточно скасував нарахування штрафу на суму 183 тисяч 917 гривень.