Президента просять звільнити Айну Тимчук за «16 з половиной тищ»

Після звернення до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка й відсутності адекватної реакції обладміністрації на вчорашню акцію на площі Свободи театральна громадськість Харкова вирішила просити президента Володимира Зеленського звільнити голову ХОДА Айну Тимчук. Відповідна петиція вже зареєстрована на офіційному сайті Президента України.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення на сайті Президента.

Автор петиції Володимир Сорочинський був лаконічним.

«За дискредитацію театральної громадськості Харкова і недостовірну інформацію, зняти Айну Тимчук із займаної посади», – йдеться у петиції.

Станом на 17:00 сьогодні, 23 березня, під петицією підписалися вже майже 500 осіб. За найближчі 90 днів вона повинна набрати 25 тисяч підписів, щоб бути розглянутою.

Як повідомляв Харків Times, 22 березня працівники харківських театрів і співчуваючі їм харків’яни вийшли на мітинг на підтримку харківських державних театрів, які й так постраждали у зв’язку з карантинними обмеженнями, а на останній сесії облради позбулися левової частки фінансування. Особливе обурення протестувальників викликала заява голови Харківської облдержадміністрації Айни Тимчук про те, що актори у харківських театрах отримують «високу зарплату» в розмірі 16,5 тис. гривень, що не відповідає дійсності.

До учасників мітингу вийшов новоспечений заступник голови ОДА, дніпровець Антон Деньгуб, який менше двох місяців обіймає цю посаду, та заявив, що працівників театрів «підбивають на протести» якісь неназвані «опозиційні політичні сили» й що «культура повинна бути поза політикою», але не спромігся зрозуміло відповісти на жодну з вимог протестуючих.

Актори й працівники харківських театрів звернулися до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка з проханням забезпечити фінансування театрів і гарантувати збереження робочих місць.

Заява Тимчук про «16,5 тищ» стало мемом і їй вже «відповіли» недобрими карикатурами, флешмобами й сатиричними піснями.