НАПК перевіряє декларації екс-глави Харківської ОДА Кучера і трьох його заступників

Фото: Олексій Кучер/Facebook

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАПК) перевірить декларації ряду діючих та колишніх держслужбовців, серед яких – екс-глава Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер і троє його заступників: Тарас Пастух, Євген Грицьков та Руслан Тихоненко.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення НАПК.

Під час керівництва ОДА Кучером Пастух займався питаннями медицини, Грицьков – питаннями освіти, культури і спорту, а Тихоненко – питаннями в галузях містобудування та архітектури. Їх звільнила нова глава адміністрації Айна Тимчук.

Всього в НАПК планують перевірити декларації 89 осіб, серед них – дев’ять суддів КСУ, чотири заступники міністрів і дев’ять нардепів. Зокрема, перевірять декларації судді Верховного суду Аркадія Бущенко, народного депутата від партії “Слуга народу” Олександра Литвинова, командувача Військово-морськими силами Збройних сил України (2016-2020) Ігоря Воронченка.

Підставою для початку перевірок в НАПК назвали “високу посаду суб’єкта декларування або посаду, яка пов’язана з високим рівнем корупційних ризиків”.

У декларації за 2020 рік Кучер зазначив, що має 77 біткоінів (близько 119 млн грн за поточним курсом). Готівкою він з дружиною зберігав 284 тис. доларів (близько 7,8 млн грн) і більше 300 тис. грн.

Після звільнення з посади голови ХОДА Кучер очолив Державну регуляторну службу.

Як повідомляв Харків Times, Олексій Кучер був призначений на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації трохи більше року тому – 20 жовтня 2019 року. Кабінет міністрів погодив кандидатуру Кучера “з другої спроби”.

31 серпня на з’їзді президентської партії Кучер був представлений в якості кандидата на пост мера Харкова.

На місцевих виборах 25 жовтня Кучер посів третє місце, поступившись новообраному на цей пост Геннадію Кернесу та кандидату від ОПЗЖ Олександру Фельдману. У той же час, Кучер пройшов до Харківської міськради за списком «Слуги народу».

27 листопада 2020 року Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера та призначив на цю посаду Айну Тимчук.