Працівники харківських театрів просять в Мінкульту виплати зарплат та збереження робочих місць

Актори та працівники харківських театрів звернулися до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка з проханням забезпечити фінансування театрів та гарантувати збереження робочих місць.

Про це Харків Times дізнався з відкритого звернення колективів харківських театрів та закладів культури.

У ньому зазначено, що театри Харкова, які підпорядковані обласній державній адміністрації та фінансуються із бюджету області, потерпають від катастрофічного недофінансування. На останній сесії обласної ради суму коштів, що виділяються театрам, народні обранці скоротили більш, ніж удвічі – в минулому році виділили 133 мільйони гривень, а в цьому – 54. Майже два місяці творчі колективи та працівники театрів не отримують заробітну плату. Востаннє гроші надходили на початку лютого і далеко не у повному обсязі.

“Ми на межі катастрофи! Акторам та артистам немає чим сплачувати комунальні послуги та кредити! Скоро не буде за що купувати їжу! Ми змушені будемо або загинути від голоду, або шукати собі іншу роботу, хоча ми чесно отримали свої професії та тішили своєю творчістю глядачів не лише у Харкові, а й по всьому світу, отримуючи за це середню зарплату у розмірі трохи більше 6 тисяч гривень! Водночас із цим, очільниця Харківської обласної адміністрації пані Айна Тимчук, вочевидь, або недостатньо глибоко ознайомлена із проблемами фінансування культури у області, або ж просто недбало ставиться до своєї роботи, адже пані Тимчук заявила, що ми, виявляється, в середньому отримуємо по 16,5 тисяч гривень. Ми не розуміємо, що криється за висловлюваннями Айни Тимчук – непрофесіоналізм чи гротескний цинізм?”, – йдеться у документі.

Директори Харківських театрів отримали листа від обласної адміністрації, в якому, фактично, зазначено, що борги області перед закладами культури перекладаються на плечі самих театрів а також керівництву пропонується скоротити штат.

“Ми можемо втратити роботу, як вже втратили гроші! Ми опинилися на межі виживання! І не розуміємо, що нам робити далі, адже про наші проблеми та потреби народні обранці, розраховуючи бюджет, просто забули”, – йдеться у зверненні.

Працівники театрів заявляють, що змушені привернути до себе увагу за допомогою мирного протесту та 22 березня виходять на мітинг до стін обладміністрації. Вони вимагають своєчасної виплати заробітної плати в повному обсязі відповідно до законодавства та умов колективних договорів, гарантування збереження робочих місць, фінансування театрів щодо оплати комунальних послуг та постановки вистав.

Як повідомляв Харків Times, напередодні заявленого мітингу-перформансу глава Харківської обладміністрації Айна Тимчук відзвітувала про вирішення проблеми: працівники восьми театрально-концертних установ Харківської області отримали заробітну плату за лютий і частину коштів за березень.