До обурених акторів вийшов новоспечений заступник голови ОДА Деньгуб (відео)

Фото: Харків Times

До учасників мітингу працівників театрів, що проходить на площі Свободи перед будівлею Харківської обласної держадміністрації, вийшов заступник голови ОДА Антон Деньгуб. Він запропонував вирішувати питання фінансування театрів з депутатами облради, хоча й пообіцяв, що обладміністрація всіляко намагатиметься знайти гроші.

Про це повідомив кореспондент Харків Times з місця подій.

Призначений на відповідальний пост менше двох місяців тому Антон Деньгуб спочатку, мабуть, взагалі не мав наміру виступати на мітингу, розраховуючи відповісти на запитання преси зі сходів ОДА. При цьому він оддразу заявив, що просить «не політизувати цю ситуацію» й що працівників театрів «підбили на протест» якісь «політичні сили». Він так і не відповів на запитання кореспондента Харків Times, що це були за сили і відмовився назвати якісь імена, «щоб їх не піарити».

Виявилося, що заступник голови ОДА не вважає політичним і питання фінансування культури.

«Культура і політика, як і церква і політика, повинні бути розділені», – заявив Деньгуб.

Учасники мітингу все-таки вимагали й добилися того, що представник обладміністрації вийшов на встановлену перед будівлею сцену. “На сцену! На сцену!” – скандували вони. Довелося вийти.

Дніпровець Деньгуб, який нещодавно приїхав до Харкова, щоправда, у своїй промові з трибуни переплутав, було, Харківську облраду із Дніпровською, але швидко виправився. Мабуть, з його точки зору, почати свою промову перед обуреними учасниками мітингу з похвали їх креативності та «подяки за перформанс і маски» було вдало. Насправді на тлі заяви губернатора області Айни Тимчук про «великі зарплати» акторів харківських театрів, що вже перетворилося на мем, це прозвучало двозначно й мало не образливо. В цілому ж промова новоспеченого заступника голови ОДА звелася до обіцянок вирішити всі питання по виплатах та рекомендацій «звертатися до своїх депутатів», оскільки «власником театрів є облрада». Власне, до тиієї ж облраді має намір апелювати й ОДА, у всякому разі, Деньгуб на питання, що конкретно робитиме обладміністрація, відповів: «Ну ми скликаємо сесію».

«Це, безумовно, не остаточна цифра. Надалі до обласного бюджету будуть вноситися зміни, зокрема, й щодо підтримки наших театрів. Обласна адміністрація робитиме все можливе, щоб ці витрати фінансувалися у повному обсязі, сподіваюся, депутати обласної ради нас підтримають», – цитує чиновника сайт Харківської ОДА.

Слова Тимчук про горезвісні «16 з половиною тисяч», що є «великою зарплатою», Деньгуб практично не коментував, відмовився тим, що цю цифру надав голові ОДА Департамент фінансів, а його директор знаходиться на лікарняному. Тож наразі чиновники чекають його одужання, щоб задати питання, як же так сталося.

Сама губернатор області Айна Тимчук не вважала за необхідне вийти до протестуючих і пояснити свою заяву про «16 з половиною тисяч». Вибачитися голові ОДА також не спало на думку.

Як повідомляв Харків Times, працівники харківських театрів і співчуваючі сьогодні, 22 березня, вийшли до будівлі ОДА на площі Свободи на мітинг на підтримку харківських державних театрів, які й так постраждали у зв’язку із карантинними обмеженнями, а на останній сесії облради позбулися левової частки фінансування.

Актори й працівники харківських театрів вчора, 21 березня, звернулися до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка з проханням забезпечити фінансування театрів та гарантувати збереження робочих місць.

Після заяви голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук про те, що, за її відомостями, середня зарплата акторів харківських театрів становить 16,5 тисячі гривень, настільки «високооплачувані» діячі мистецтва не залишилися байдужими. Айні Леонідівні відповіли у різних жанрах – у графіці та у пісні.