Підсудний у справі про ДТП, в якій загинули рятувальник з донькою, визнав свою провину

Фото: suspilne.media

19 березня в Київському районному суді Харкова Дмитро Габишев, учасник ДТП, в якому загинув харківський рятувальник Дмитро Азарєнков і його 15-річна дочка Анастасія, визнав провину і підтвердив, що їхав п’яним без прав.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

На підготовчому засіданні 19 березня прокурор зачитав Габишеву обвинувачення.

“Досудовим розслідуванням встановлено, що 21.10.2020 приблизно о 6:40 Габишев, будучи позбавленим права керувати транспортним засобом на один рік згідно постанови Дзержинського районного суду міста Харкова за скоєння адміністративного правопорушення, керував технічно справним автомобілем Toyota Land Cruiser, якій належить Реві Руслану Вікторовичу”, — зачитав прокурор Дмитро Антоненко.

“Перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, чим грубо порушив вимоги п. 2.9 Правил дорожнього руху, рухався по автошляху Київ-Харків-Довжанський… зі швидкістю 50 км/год”, — повідомив прокурор.

Обвинувачений Дмитро Габишев не заперечує проти обставин, зазначених в обвинувальному акті, сказав на суді його захисник Андрій Поліканов.

Габишев розповів, що під час руху було темно, і “його засліпило”.

“Було темно… Я був впевнений, що я перелаштовуюсь у свою смугу, я не побачив знак… За секунду, як я перелаштувався, мене засліпило якесь світло. Вже пізніше я зрозумів, що це світло зустрічних фар і я відчув удар. Після зіткнення я був у шоковому стані, я не вірив, що це сталося і не міг зрозуміти, що взагалі сталося. Я винен і я готовий нести відповідальність”, — сказав Габишев.

Він також визнав, що був за кермом у стані алкогольного сп’яніння.

“Обвинувачений та його захисник визнав свою провину, фактичні обставини, вказані в обвинувальному акті, ніхто не оспорює”, — сказав прокурор.
В аварії на окружній загинули двоє людей — рятувальник та його 15-річна донька. Під час засідання представник потерпілих Євген Мельниченко заявив цивільний позов про відшкодування родині потерпілих моральної шкоди на суму 2 млн грн та матеріальної шкоди 89 тисяч гривень.

“Наша позиція така, що за це кримінальне правопорушення обвинувачений має нести також цивільноправову відповідальність. Заподіяна шкода потерпілим, а саме Азаренковій Любові та Віталії Шевченко, яка є сестрою загиблого Дмитра Азаренкова та тіткою Анастасії Азаренкової. Їм заподіяний душевний біль та страждання, які, звичайно, нічим не можна виміряти, однак, на нашу думку, ця шкода має бути визначена у грошовому еквіваленті, як це передбачає Цивільний кодекс”, — сказав Мельниченко.

“Ця сума взята із судової практики. Вона відповідає, зокрема, судовому рішенню, яке приймалось у цьому суді за обвинуваченням Зайцевої та Дронова… Були здійснені витрати на поховання, копії чеків зазначені у позові”, — сказав Мельниченко.

Габишев просив вибачення у потерпілих: “Я розумію, що пробачити та забути таке неможливо…”.

Максимальне покарання за статтею, яку інкримінують Габишеву, — 10 років ув’язнення.

Фото: Объектив

Справу вирішили розглядати у спрощеному порядку — вирок можуть оголосити за кілька засідань. Наступне засідання — 6 квітня.

Як повідомляв Харків Times, вранці 21 жовтня, під час зіткнення на перетині Білгородського шосе з Окружною дорогою Toyota Land Cruiser, за кермом якої перебував 19-річний Дмитро Габишев, і Daewoo Lanos загинули 41-річний водій Daewoo та його 15-річна дочка.

Загиблий виявився начальником однієї з пожежно-рятувальних частин Харкова.

За кермом Toyota перебував нетверезий 19-річний хлопець, який раніше вже притягався за п’яне водіння.

Київський районний суд Харкова 23 жовтня, заарештував 19-річного Дмитра Габишева, підозрюваного у справі про смертельне ДТП на Окружній дорозі 21 жовтня, в якому загинули харківський рятувальник Дмитро Азарєнков і його 15-річна дочка Анастасія.