У Харківському облавтодорі знайшли фінансові порушення на 2,5 мільйона гривень

У Харківському облавтодорі виявлено фінансові порушення на суму 2,5 мільйона гривень. Багато грошей пішло на незаплановані витрати та в благодійний фонд.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Північно-Східного офісу Держаудитслужби.

Фахівці Держаудитслужби провели ревізію фінансово-господарської діяльності дочірнього підприємства «Харківський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» за період з 2016 по 2020 роки та виявили фінансові порушення на загальну суму понад 2,5 млн грн.

При цьому левова частка фінансових порушень (більше 2 млн грн) призвела до збитків Облавтодору.

Під час дослідження видатків підприємства встановлено, що Облавтодор виділив значні кошти в якості допомоги благодійному фонду «Дорожник».

Незаплановані витрати підприємства на благодійність склали понад 820 тис. грн, що призвело до прямих збитків підприємству на ту саму суму. Крім того, таке неефективне витрачання коштів не сприяло розвитку підприємства.

При перевірці розрахунків ДП ​​«Харківський облавтодор» з постачальниками матеріалів аудитори з’ясували, що протягом 2016–2017 років за передоплатою закуповувалася холодна бітумно-мінеральна суміш на загальну суму понад 500 тис. грн. Однак дотепер ця суміш на підприємство не поставлена. Проте керівництво облавтодору залишило цей кричущий факт без уваги та жодних дієвих заходів для повернення грошей не вжило.

Крім того, фахівці Офісу виявили завищені та непідтверджені витрати на виконання ремонтно-будівельних робіт вісьмома підрядними організаціями, недоотримані доходи від оренди майна та зайві витрати на заробітну плату. Всі ці порушення фінансової дисципліни призвели до збитків підприємству на суму понад мільйон гривень.

Зусиллями харківських аудиторів підприємство на сьогодні вже усунуло частину фінансових порушень на суму понад 700 тис. грн.

За ведення бухгалтерського обліку з порушенням встановленого порядку чотирьох посадовцыв підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності. Керівнику ДП «Харківський облавтодор» направлено вимогу усунути виявлені порушення в повному обсязі.

Матеріали ревізії передані до правоохоронних органів для відповідного реагування згідно з вимогами законодавства.

Як повідомляв Харків Times, всього в Харківській області виявили фінансові порушення майже на мільярд гривень.