Харків’янам дозволили не боятися весняної повені

Иллюстрация Туве Янссон к повести "Маленькие тролли и большое наводнение"

Цього року харків’яни можуть не боятися весняної повені, оскільки вона буде слабо вираженою, із незначним підйомом рівня води.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міськради із посиланням на директора КП «Комплекс з експлуатації об’єктів водозниження і зливової каналізації» Олександра Докучаєва.

«В цілому нинішня зима була досить теплою з незначною кількістю опадів. За даними на 15 березня, в басейні річки Сіверський Дінець сніговий покрив повністю зійшов, глибина промерзання ґрунту коливається від 30 до 60 см. Більшість річок області звільнилося від льоду. Середня водність на водосховищах області становить 55-100% місячної норми, в результаті чого можна зробити висновок, що павінь буде слабо вираженою з незначним підйомом рівня води», – розповів Докучаєв.

У місті вже розроблений план заходів з підготовки гідротехнічних споруд і зливової каналізації до пропуску весняної повені. Робоча комісія обстежила технічний стан гідроспоруд, склала відповідні акти. Проведено огляд русел річок Харків, Лопань, Немишля та Уди для виявлення на них заторів.

На всіх семи греблях та чотирьох насосних станціях міста проведені необхідні планово-попереджувальні ремонти, всі об’єкти у робочому стані. Також підготовлені й мережі зливової каналізації. У разі ж підтоплення по заявкам харків’ян на місця виїжджатимуть мобільні бригади для усунення аварійних ситуацій. За словами Докучаєва, «при цьому враховані всі проблемні моменти, підготовлені матеріали та інструменти».

Як повідомляв Харків Times, наприкінці грудня 2020 року на комунальному підприємстві «Харківводоканал» розпочато роботи з реалізації інвестиційного проекту «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд м. Харкова».