У Харкові затримали кібер-міняйлу (фото)

Фото: hk.npu.gov.ua

Кіберполіції викрила харків’янина, який займався незаконними операціями з електронними грошима і при цьому робив D-dos атаки на сайти своїх конкурентів. Справу порушено відразу за трьома статтями.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіції області.

Фігурант здійснював обмін електронних грошей через Telegram-акаунти, використовуючи платіжні системи, які заборонені в Україні.

Слідство встановило, що 26-річний харків’янин створив і адміністрував сайт, на якому рекламував послуги з онлайн-обміну електронних грошей і криптовалют та проводив фінансові операції з електронними грошима російських платіжних систем, заборонених на території України.

Для підвищення прибутковості онлайн-обмінника фігурант здійснював D-dos атаки на аналогічні сайти конкурентів. Для цього зловмисник використовував власні Telegram-акаунти, а готівку видавав клієнтам через власну мережу стаціонарних пунктів обміну валют в Харкові.

Бажаючі здійснити фінансові операції з електронними грошима оформляли заявку в Telegram-каналі фігуранта. Потім перераховували кошти на його банківський рахунок в національній валюті та отримували еквівалент на електронні чи кріптогаманці заборонених платіжних систем, або готівку в пункті обміну валют.

За даними поліції, зазвичай такі схеми використовують злочинці для проведення незаконних фінансових операцій і відмивання “брудних” грошей у зв’язку з неможливістю відстеження їх походження правоохоронними органами.

Правоохоронці провели обшуки вдома та в пунктах обміну валют фігуранта, в результаті чого вилучили комп’ютерну техніку, термінали мобільного зв’язку та гроші — близько 3 млн грн.

За даним фактом порушено кримінальне провадження за ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення), ч. 3 ст. 190 (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки), ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж або мереж електрозв’язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації).

Чоловікові загрожує позбавлення волі на строк до 8 років. Досудове слідство триває.

Процесуальне керівництво здійснює офіс генерального прокурора.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові поліція розслідує незаконні операції з російськими платіжними системами.