Держреєстратору, що незаконно змінив власників нерухомості на Сумській, загрожує до восьми років в’язниці

Фото: khar.gp.gov.ua

Піде під суд державний реєстратор, який незаконно переписав з одного власника на іншого нерухомість, розташовану на одній з центральних вулиць Харкова. В результаті дій обвинуваченого справжньому власнику приміщень було завдано збитків на суму понад 5 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, в березні 2020 року представник одного з ТОВ подав заяву про державну реєстрацію прав на нежитлові приміщення на вулиці Сумській. Власником цих приміщень було інше підприємство.

Держреєстратор, який отримав заяву з доданими документами, перевірив, чи є підстави для того, щоб дати справі хід – змінити власників. За даними слідства, підстава була одна – хабар, отриманий від заявника.

“Під час перевірки державним реєстратором було достовірно встановлено наявність невідповідності поданих документів відомостям, що містяться в державних реєстрах та наявність чинної заборони на відчуження та арешту, зареєстрованих на підставі ухвали Київського районного суду м. Харкова, відповідно до якої накладено арешт на зазначене нежитлове приміщення шляхом заборони їх відчуження до його скасування.”, – розповіли в прокуратурі.

Але обвинувачений проігнорував заборону на відчуження нерухомості, та змінив власника. Дії держреєстратора, на думку слідчих, підпадають під ч. 3 ст. 365-2 КК (зловживання повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки). Якщо провину держреєстратора доведуть в суді, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна або без такої.

Справу розглядатиме Печенізький райсуд Харківської області.

Право власності на нежитлові приміщення на Сумській повернуто законному власнику.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові проводиться розслідування за фактом незаконної реєстрації права власності на нежитлові приміщення, розташовані по вулиці Сумській вартістю понад 5,5 мільйона гривень.