З початку вакцинації в Харкові щеплення від коронавірусу отримали 13 медиків

Фото: bbc.com

З 25 лютого, коли до Харкова прибула перша партія вакцини проти коронавірусу Covishield, станом на 15 березня тільки 13 медпрацівників комунальних медустанов міста зробили щеплення від СOVID-19.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Про категоричне небажання харків’ян вакцинуватися від коронавірусу розповіла під час брифінгу 15 березня заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

“На 15 березня у місті Харкові провакцинована тільки 21 людина, яка виявила таке бажання. З них 13 медиків. На жаль, чотири з 13 медичних працівників отримали серйозні побічні реакції у вигляді високої температури”, – сказала Горбунова-Рубан.

За її словами, медики, у яких після вакцинації була висока температура, зараз відчувають себе добре. Лікувалися вони амбулаторно.

Світлана Горбунова-Рубан зазначила, що списки медиків, які бажають щепитися від коронавірусу, “весь час зменшуються”. Медики пояснюють відмову тим, що перехворіли.

“На жаль, ці списки весь час зменшуються, тому що, по-перше, в нас велика кількість медичних працівників, які вже перехворіли і на сьогоднішній день в терміновому порядку їм не потрібно робити вакцинування”, — сказала Горбунова-Рубан.

“У 13 лікарні перехворіло 92 медичних працівники — це 76,6% від загальної кількості працівників. У 17 лікарні 84,2% від загальної кількості — це 160 працівників, які перехворіли. У 18 лікарні 74% — 40 медичних працівників, які перехворіли. 25 лікарня — 83% — це 90 людей з числа медичних працівників. В мобільних бригадах, в яких працює на сьогодні 170 медичних працівників, 132 людини — тобто 77,6% вже перехворіли”, — навела статистику заступниця мера.

За її словами, є “декілька моментів, які стримують медиків від вакцинації”. Один з них — відсутність достатнього розуміння про реакцію на вакцину.

“Ми зі свого боку даємо необхідні консультації й коментарі стосовно того, що необхідно вакцинуватись. Якщо людина буде вакцинована, я коментую фахівців, то це не є гарантією того, що вона не захворіє. Це є гарантією того, що людина перехворіє у легкій формі й без летального випадку”, — сказала Горбунова-Рубан.

“У нас сьогодні є 500 доз у розпорядженні міста Харкова. У нас сьогодні працюють два кабінети, куди можна звернутись — це обласна дитяча інфекційна лікарня і обласна клінічна лікарня, де можна звернутись за вакцинацією перш за все всі медичним працівникам. Якщо хтось захоче вакцинуватися з числа населення, то вони теж можуть звернутися при наявності залишків вакцини, яка вже відкрита і яку треба використати”, — зазначила заступниця мера.

За даними обласного лабораторного центру, з 25 лютого в Харківській області вакцинували проти COVID 1520 осіб.

Як повідомляв Харків Times, 25 лютого в Харківській області області стартувала кампанія вакцинації від COVID-19. Перші 20 щеплень отримали співробітники обласної «інфекціонки» і служби екстреної медичної допомоги.

Під час першої хвилі імунізації планується вакцинувати 15 тис. 400 медиків, які безпосередньо контактують з хворими COVID-19. Під час другої хвилі будуть вакцинувати 125 тис. жителів Харківської області.

Станом на 5 березня, за даними ХОДА, в області від СOVID-19 вакцинувалися 390 медиків, що становить менше 3% від запланованого в першу хвилю.