Суд по “Коксохіму” – представники підприємства не прийшли на розгляд свого позову

Фото: facebook.com/eskharkiv

Представники ТОВ «Коксовий завод« Новомет, які у Другому апеляційному суді Харкова, оскаржують рішення про тимчасове зупинення підприємства, не з’явилися сьогодні, 15 березня, на розгляд своєї скарги.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Представники “Коксохіму” вимагають скасувати ухвалене 7 грудня рішення Харківського окружного адміністративного суду про тимчасове зупинення підприємства. Суд першої інстанції вирішив, що завод повинен тимчасово зупинити діяльність з виробництва коксу та кам’яновугільної смоли “до отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викидів”.

У січні керівництво підприємства подало апеляцію.

Наступне засідання призначене на 24 березня.

Всупереч рішенню Харківського окружного адміністративного суду завод продовжує працювати і отруювати повітря.

Як повідомляв Харків Times, 2 березня пройшло засідання міської комісії з надзвичайних ситуацій, повністю присвячене роботі ТОВ «Коксовий завод« Новомет». За результатами прийняли звернення до вищих інстанцій.

Вранці 15 січня активісти провели чергову акцію протесту – пікет і автопробіг, вимагаючи припинити роботу підприємства коксовий завод «Новомет» (колишній «Коксохім») у Харкові.

У грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов Держекоінспекції та ухвалив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. Але не припиняти всю його господарську діяльність, оскільки такий захід реагування не передбачений відповідним законом.

На початку грудня 2020 року понад 25 тисяч харків’ян, що задихаються від регулярних викидів заводу «Коксохім», підписали петицію на ім’я президента з проханням вжити невідкладних дії щодо обмеження або припинення роботи цього та низки інших харківських підприємств, що також отруюють навколишнє середовище. Президент Володимир Зеленський у відповідь звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією «вжити заходів для посилення контролю».

У вересні 2020 року голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований назвав «мізерним» штраф розміром у 272 гривні, нарахований Харківському коксовому заводу за забруднення повітря, та заявив, що інспекція підраховує завдані підприємством збитки й готує позов до суду з вимогою закриття «Коксохіму».

На сесії 24 лютого Харківська міськрада звернулася до Президента та Прем’єр-міністра з проханням взяти під особистий контроль ситуацію із забрудненням повітря ТОВ «Коксовий завод «Новомет» і дати доручення відповідним установам вжити необхідних заходів.