Харківські лікарі б’ють на сполох: важкий перебіг ковіда помолодшало, а місць в лікарнях знову не вистачає

Фото: Vladimir Korsunov / Facebook

Ситуація з ліжками для хворих COVID-19, киснем і вакцинацією далека не тільки від ідеальної, але і від нормальної. Область явно не готова до наростаючої третьої хвилі, а заходи потрібно вживати термінових.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення завідувача кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медицинської академії післядипломної освіти Володимира Корсунова у Facebook.

“Лікарні завантажені вщент, кисневих місць майже не лишилося, реанімації повні по вуха і хворі на неінвазивній вентиляції знов лежат де є бодай хоч поточний кисень. Любий профільний департамент, депутати, які відмовилися фінансувати ранню діагностику онкологічних захворювань, віцегубернатори та губернатори! Ще влітку Ви били себе в груди, що за 2 місяці побудуєте в ОКІЛ нову реанімацію та проведете кисень по всіх відділеннях! Агов, де ж воно? Наче уже березень а віз стоїть на обіцянках та без коліс”, — написав доктор.

Крім того, Володимир Корсунов зазначив, що важкий перебіг ковіда помолодшав.

На сьогодні в реанімації ОКІЛ троє пацієнтів у віці від 31 до 39 років, в ОДІКЛ — на інвазивній ШВЛ дитина 11 років і на неінвазивній — 17-річний підліток.

Доктор-інфекціоніст також розкритикував масові масляні гуляння на тлі зростання кількості хворих і госпіталізованих та хід вакцинації: “Замість вакцинації найбільш вразливих мешканців, щеплять всіх без розбору, навіть тих, хто має антитіла”.

Свою гнівну промову доктор закінчив сумним повідомленням: минулої суботи від ускладнень коронавірусної хвороби “пішов у вічність ще один лікар, Дмитро Борисович Пеньков — щира, професійна людина. Світла йому пам’ять”.

Як повідомляв Харків Times, вперше доктор Володимир Корсунов говорив про насування гуманітарної катастрофи влітку 2020 року. Тоді Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні, розрахованої на 200 пацієнтів знаходилося 260 пацієнтів з підтвердженим діагнозом СOVID-19 і підозрою на нього.

За останній тиждень кількість госпіталізацій з коронавірусом в Харківській області зросла з 50 до 160 пацієнтів на день. Виділені для таких хворих ліжка стрімко заповнюються. Причому не тільки в обласній інфекційній лікарні, а й у інших ковідних стаціонарах.

У Харківській області станом на 8:00 15 березня виявили 90 164 випадки коронавирусной хвороби COVID-19, 373 — за минулу добу.