Суд виніс символічні вироки учасникам нападу на знімальну групу “112 Україна” в Харківській області

Cуддя Золочівського районного суду Харківської області Олена Чернова 4 березня присудила двом звинуваченим у нападі на знімальну групу телеканалу “112 Україна” покарання з випробувальним строком, ще п’ятеро – необтяжливими штрафами.

Про це Харків Times дізнався з вироку суду.

На журналістів напали, коли вони 28 серпня 2019 року близько 12:00 збирали матеріал у рамках журналістського розслідування (про незаконну вирубку лісу –  Харків Times) поруч із лісопереробним підприємством ТОВ «Стеклосервіс», розташованим по пров. Клубному, 5 у смт. Золочів Харківської області. Вони вели зйомку, використовуючи дві відеокамери та безпілотник. Помітивши це, семеро людей, “діючи за попередньою змовою та у групі, умисно, з метою перешкоджання професійній діяльності журналіста, у порушення вимог ст. 24 Закону України “Про інформацію”, підійшли до членів знімальної групи, намагаючись завадити їм робити зйомку. 29-річна орендаторка підприємства, директор ТОВ «Надія», яка знаходилася серед них, почала закривати руками об`єктив відеокамери та штовхати журналіста. Шестеро чоловіків направилися до другого оператора та аналогічно почали перешкоджати веденню зйомки.

Потім учасники нападу підійшли до машини, на якій приїхала знімальна група, заблокували їй проїзд, випустили  повітря з коліс та почали розкачувати його. При цьому один з них закривав рукою об`єктив камери оператора, який намагався знімати те, що відбувається. Пізніше нападники примусили операторів видалити відзнятий матеріал.

У цей час журналіст вів зйомку на свій мобільний телефон. Помітивши це, четверо чоловіків кинулися до нього, той почав тікати. Переслідувачі наздогнали його та повалили на землю, вибивши з його рук мобільний телефон. Двоє нападників почали бити руками журналіста, який лежав на животі на землі. Як зазначено у рішенні суду, вони “нанесли невстановлену кількість ударів руками по голові та тулубу останнього, чим заподіяли тілесні ушкодження у вигляді забою правого поперекового відділу спини, забою правої нирки, синців на лобній частині голови та обличчі”. Втім, суд зазначив також, що “вказані тілесні ушкодження відносяться до легких тілесних ушкоджень”.

Всі учасники нападу повністю визнали свою вину, підтвердили обставини скоєння кримінальних правопорушень, як викладені в обвинувальному акті, та кожен з них “у вчиненому розкаявся”.

Суд признав усіх учасників нападу винними за ч. 3 ст.171 Кримінального кодексу (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, вчинене за попередньою змовою групою осіб), а двох чоловіків, що побили журналіста – також за ч. 2 ст.345-1 (умисне заподіяння журналісту легких тілесних ушкоджень у зв`язку із здійсненням ним законної професійної діяльності). За перешкоджання закон передбачає покарання у вигляді штрафа від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. А за побиття – обмеження або позбавлення волі на строк до п’яти років. Але.. “Згідно ст. 66 КК України обставиною, що пом`якшує покарання обвинувачених …. суд визнає щире каяття”, – йдеться у тексті вироку.

Двоє чоловіків, які безпосередньо побили журналіста, отримали покарання у виді двох років позбавлення волі, при цьому суд звільнив їх від відбування покарання з випробуванням на один рік. Всіх інших учасників нападу суд оштрафував на 300 неоподатковуваних мінімумів – 5100 гривень, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Від редакції: Таким чином, Золочівський суд своїм вироком засвідчив, що напасти на журналіста і навіть побити його можна практично безкарно. Втім, навіть це є в Харківській області виключенням з правил – значна частина нападів на працівників ЗМІ взагалі залишається без будь-яких наслідків для нападників.

Як повідомляв Харків Times , у селищі Золочів лісники та люди, які назвали себе активістами, напали на знімальну групу телеканала “112 Україна”.

За словами журналіста Олега Решетняка, група в складі журналіста та двох операторів робила зйомки для документального проекту – журналістського розслідування про масштабну вирубку вікових дубів в Харківській області. Група агресивно налаштованих людей напала на автівку знімальної групи, заблокувала її рух, спустила колеса і загрожувала журналісту і операторам. На Решетняка напали невідомі під час його включення в прямий ефір з місця події та побили його. Пошкоджено службовий автомобіль телеканалу.

На місце нападу на телегрупу прибули співробітники поліції.

Поліція спочатку повідомила про затримання понад 30 осіб, пізніше – 49.

Поліцейські оголосили про підозру одному з нападників на групу телеканалу “112 Україна” – 32-річному жителю Золочева. Ще двох затримано в порядку статті 208 КПК України – 33-річного уродженця Кіровоградської області та 58-річного уродженця Луганської області, працівників лісозаготівельного підприємства.

У березні 2020 року справу побитого в прямому ефірі журналіста телеканалу «112 Україна» Олега Решетняка було передано до суду.