У Харкові презентували фільм “Позивний Італієць” (фото і відео)

Фото: hk.npu.gov.ua

Документальний фільм, що розповідає про захисника України Віталія Марківа, якого суд в Італії спочатку несправедливо засудив до значного тюремного терміну, а потім повністю виправдав, в п’ятницю, 12 березня презентували в Харкові.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі області.

Харків – четверте місто, в якому відбувся показ кінострічки «Позивний Італієць». Презентація відбулася в актовому залі Національної академії Національної гвардії України. У ній брали участь курсанти та військовослужбовці Нацгвардії і Збройних сил України, поліцейські, курсанти і співробітники Харківського національного університету внутрішніх справ.

60% відеоматеріалу зняв самостійно автор картини, директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко. Перші кадри він зняв на горі Карачун, що поблизу міста Слов’янська Донецької області в 2014 році, коли працював на фронті журналістом.

“Для мене це була особиста історія. Ми познайомилися з Віталієм на фронті, у розпал бойових дій під Слов’янськом в кінці травня 2014 року. Це унікальна історія для нашої країни, в ній поєднані усі найбільш важливі моменти для нашої держави, яка сьомий рік воює проти агресора”, – розповів на презентації Артем Шевченко.

У фільмі відображена драматична та переможна історія військовослужбовця Національної Гвардії України старшого сержанта Віталія Марківа, якого звинувачували у вбивстві італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі та його російського перекладача Андрія Миронова на окупованій частині Донбасу в травні 2014 року. У липні 2019 року італійський суд першої інстанції засудив українського військовослужбовця до 24 років неволі. Українська поліція отримала важливі та беззаперечні докази, які допомогли довести невинуватість Віталія Марківа в суді. 3 листопада 2020 року нацгвардійця виправдали та звільнили. Кінострічка правдиво демонструє особливості справи в італійському суді та важливість інформаційної протидії.

Віталій Марків розповів, що особливість фільму полягає в тому, що це перший випадок в Україні, коли найсерйозніша перемога на міжнародному рівні сприяла уникненню страшних наслідків для держави.

“Особисто дуже приємно, що всі ланки країни – керівництво мого відомства, Міністерства внутрішніх справ, Президент України мене не залишили насамоті. Боротьба почалася з моменту мого затримання. Її розпочав як я особисто, так і моя мати, дружина, сестра. Потім підключилися волонтери, небайдужі українці – діаспора в Італії. Незважаючи на труднощі, це з самого початку перетворилося на справу моєї честі”, – розповів Віталій Марків

Під час заходу було презентовано книгу видавництва «Фоліо» про долю Віталія Марківа, яку представив гендиректор видавництва Олександр Красовицький.

Фільм “Позивний Італієць” також покажуть по українському телебаченню в день українського добровольця, 14 березня. Показ відбудеться на телеканалі телеканалі ICTV. Початок – о 8:40.