СБУ не дала вкрасти мільярд на ремонті дороги в Харківській області

СБ України спільно з обласною Службою автомобільних доріг в Харківській області попередила збитки державного бюджету більш ніж 1 млрд грн. Угоду планував менеджмент іноземної компанії при виконанні дорожніх робіт.

Про це Харків Times повідомив начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

Йдеться про тендер на проведення ремонту однієї з автодоріг державного значення в Харківській області в 2020 році. Фінансуватися роботи мали з державного бюджету України, а їх очікувана вартість становила понад 1,3 млрд грн.

При аналізі документації співробітники СБУ виявили, що менеджмент іноземної комерційної структури, яка брала участь в торгах, надав підроблену документацію. Через недостовірно подану пропозицію компанія мала всі шанси стати переможцем тендера.

Встановлено, що асфальтобетонного заводу, зазначеного в документації, взагалі не існує, за його «адресою» знаходиться пустир. Також у пропозиції іноземної компанії виявлено інші суттєві невідповідності вимогам тендерної документації.

За висновком експертів, виконання робіт недоброякісним підрядником могло привести до розкрадання десятків мільйонів бюджетних коштів.

Своєчасне сповіщене СБУ, керівництво держпідприємства відхилило тендерну пропозицію іноземної компанії.

Викрило угоду Управління СБУ в Харківській області з координації ГУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України та за сприяння Служби автодоріг в Харківській області.

Укравтодор спільно з TAPAS вже працює над розробкою Реєстру асфальтобетонних заводів, який міститиме номери виданих атестатів, дати видачі, ЄДРПОУ компаній, які отримала атестат, строк його дії, геодані про розміщення заводів тощо. Це допоможе запобігати випадкам підробки документації та одразу виключати недобросовісних підрядників з тендерного процесу.

Як повідомляв Харків Times, при ремонті дороги Зміїв – Таранівка були вкрадені 8 мільйонів з 11.