У Харкові судитимуть банду за шахрайство з онлайн-кредитами

У Харківській області злочинна група за допомогою декількох шахрайських схем оформляла онлайн-кредити на довірливих громадян. Тепер шахраїв чекають суд і можливе покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі області.

За даними слідства, обвинувачені під виглядом співробітників банку або представників мобільних операторів дзвонили своїм жертвам, прагнучи дізнатися конфіденційну інформацію. Як правило, їх цікавили три останні номери, з якими спілкувався абонент. За допомогою цієї інформації вони перевипускали sim-карту потерпілого і оформляли онлайн-кредити.

Крім цього зловмисники діяли від імені співробітника кредитної організації. У цьому випадку вони розповідали по телефону, що на ім’я їх співрозмовника нібито оформляють кредит. І просили назвати присланий пароль доступу в особистий кабінет у фінансовій установі. З цією інформацією вони подавали заявку на видачу кредиту на потерпілого.

Всього зловмисникам вдалося обдурити 40 осіб на 500 тисяч гривень.

Злочинну діяльність шахраїв припинили в червні 2020 року працівники управління протидії кіберзлочинності Харківської області спільно зі слідчим управлінням обласної поліції і регіональним управлінням СБУ.

За даними слідства, шахрайством з оформленням онлайн-кредитів займалися сім жителів Кривого рогу в віці від 20 до 30 років. Фігурантам повідомили про підозру за ч. 1, ч. 2 ст. 255 (створення злочинної організації, керівництво такою організацією, а також участь в ній), ч. 4 ст. 28 ч.1, ч.2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж або мереж електрозв’язку, здійснене членами злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 190 (шахрайство, вчинене членами злочинної організації) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці завершили досудове розслідування, обвинувальний акт спрямований до суду.

Як повідомляв Харків Times, кіберспеціалісти викрили групу шахраїв у віці від 20 до 30 років, які без відома громадян оформляли на них інтернет-кредити. Сума передбачуваних збитків від дій шахраїв склала більше одного мільйона гривень.