У Харківській області сімох людей тримали в рабстві (фото і відео)

Фото: hk.npu.gov.ua

У Харківській області 62-річний чоловік насильно утримував і змушував безкоштовно працювати сімох людей. За розпорядженням зловмисника “раби” займалися різними видами господарської діяльності, в тому числі будівництвом і незаконною порубкою лісу.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі області.

За даними слідства, в рабство потрапили соціально неблагополучні українці – бездомні, наркозалежні, алкоголіки, підлітки з проблемних сімей. Вони проживали в одному з приватних будинків, який зловмисник орендував у селі Чернеччина Краснокутського району.

Коли в цей будинок нагрянули поліцейські, тут знаходилося п’ятеро чоловіків і дві жінки. Жили вони в антисанітарних умовах.

Організатор “бізнесу” виконував функції охоронця, стежив за порядком, розподіляв між працівниками обов’язки. Одних відправляв на роботу, в тому числі, на незаконну порубку лісу в Богодухівському районі. Інші залишилися в будинку, де прибирали та готували їжу.

Також він проводив з працівниками виховну роботу, мета якої – переконати їх підкорятися встановленим в будинку правилам, беззаперечно виконувати будь-які завдання, поставлені їх “господарем”.

3 березня правоохоронці припинили цю незаконну діяльність Під час обшуку слідчі вилучили чорнові записи про отримані зловмисником доходи за експлуатацію людей, чорнові записи виходу бранців на роботу і облікові документи боргових зобов’язань. Крім цього були вилучені документи насильно утримуваних працівників: їхні паспорти, трудові книжки та копії документів, що засвідчують особу.

Поліцейські разом з представниками Державної екологічної інспекції в Харківській області здійснили виїзд на місце незаконної порубки лісу в село Шуби Богодухівського району, де провели заміри, встановили масштаби завданих збитків – виявили 192 стовбури зрубаних дерев.

Проводиться розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 149 КК (торгівля людьми). Вирішується питання про повідомленні 62-річному чоловікові про підозру у вчиненні злочину. Йому загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна або без такої.

Постраждалим надали допомогу і помістили до Харківського міського центру реінтеграції бездомних. Слідчі встановлюють їх повні анкетні дані.