Павло Фукс виграв суд та фінансове відшкодування у видання «Обозреватель» щодо захисту ділової репутації

Фото: Dmytro Larin, CC BY 4.0, через Вікісховище

Бізнесмен Павло Фукс виграв суд у видання «Обозреватель» та Михайла Бродського щодо захисту ділової репутації, також суд забов’язав видання виплатити компенсацію у розмірі 300 000 грн, через це «Обозреватель» запустив процедуру банкрутства.

Про це Харків Times дізнався з ухвали Господарського суду Київської області, що розміщена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Так, Господарським судом Київської області 23 лютого 2021 року винесено ухвалу про прийняття до розгляду заяви про банкрутство ТОВ «Золота середина» (код ЄДРПОУ 32611564) через неспроможність сплатити заборгованість у розмірі 300 тисяч гривень.

Заборгованість виникла внаслідок набрання чинності рішенням Васильківського міськрайонного суду Київської області від 16 вересня 2020 року, яким суд задовольнив позовну заяву про захист честі, гідності та ділової репутації, а також визнав недостовірною та зобов’язав спростувати інформацію, поширену виданням «Обозреватель» щодо бізнесмена Павла Фукса. Крім того, суд постановив стягнути з ТОВ «Золота середина» на користь позивача 1 мільйон гривень як відшкодування нанесеної моральної шкоди.

Згодом Апеляційний суд Київської області постановою від 23 грудня 2020 року зменшив розмір відшкодування моральної шкоди до 300 тисяч гривень, залишивши без змін іншу частину рішення суду першої інстанції.

За даними сервісу YouControl, ТОВ «Золота середина» належить Ростиславу (20,2%) та Юрію (10,1%) Бродським і ТОВ «Денді ЮА» (69,69%), яке, в свою чергу, належить Бродському Ростиславу Михайловичу, Бродському Юрію Михайловичу та Бродській Світлані Миколаївні. Юрій та Ростислав є синами, а Світлана Миколаївна – дружиною Михайла Бродського, колишнього народного депутата та, відповідно до Вікіпедії, голови редакційної ради «Обозревателя». Про належність «Обозревателя» ТОВ «Золота середина» вказано і на сайті видання.

Засідання в справі про банкрутство ТОВ «Золота середина» відбудеться 11 березня 2021 року в приміщенні Господарського суду Київської області. Суд повинен призначити арбітражного керуючого – особу, яка буде здійснювати розпорядження майном боржника, ТОВ «Золота середина», впродовж процедури банкрутства. Крім того, суд застосував щодо ТОВ «Золота середина» заборону на вчинення дій, які можуть призвести до ухилення від виконання вимог кредиторів – приймати рішення про ліквідацію, реорганізацію, а також відчужувати основні засоби.

Крім переліченого, ТОВ «Золота середина» належить право на знак для товарів і послуг «Обозреватель». За даними Укрпатенту, заявником при реєстрації цього знаку виступав безпосередньо Михайло Бродський.

Вищезазначене підтвердив сам Павло Фукс, крім цього, він розмістив публікацію щодо спору з виданням «Обозреватель» у своєму Telegram-каналі.

Раніше в інтерв’ю «Українській правді» Павло Фукс розповів про те, як Михайло Бродський вимагав у нього щомісячне утримання: «Він просто хотів грошей. Він казав: «Плати мені – щомісяця 10 тисяч доларів, і я не буду про тебе нічого публікувати». Я сказав: «Передайте, що тільки у разі, якщо він мені дещо зробить, я йому заплачу».