СБУ заявила про викриття розкрадань у лісгоспах Харківської та Луганської областей на десятки мільйонів гривень (фото)

Фото: Харків Times

Служба безпеки України підозрює посадовців держлісгоспів Харківської та Луганської областей у створенні схеми розкрадання фінансових ресурсів держави у лісовій галузі.

Про це розповів журналістам начальник управління СБУ у Харківській області Роман Дудін, повідомляє кореспондент Харків Times.

Оперативники спецслужби встановили, що посадовці лісгоспів виводили державні кошти через проведення заборонених фінансово-господарських операцій з компаніями, що мають ознаки фіктивності і ризиковості. Потім державні гроші конвертували у готівку та привласнювали через фіктивні суб’єкти господарювання, які вносили недостовірні відомості до Єдиного реєстру податкових накладних. За даними слідства, за минулий рік лише деяким із викритих фіктивних фірм було перераховано десятки мільйонів гривень без фактичного надання послуг цими фірмами. Задокументовано, що крім державних лісгоспів послугами конвертаційної мережі користувалися також інші державні і комунальні підприємства Харківщини.

Правоохоронці провели понад 30 обшуків в офісах та за місцями мешкання учасників злочинної групи на території Харківської, Луганської, Київської та Дніпропетровської областей. Під час обшуків виявлено печатки фіктивних підприємств та їхні установчі документи, фінансово-господарську документацію, електронні носії інформації та документи, що підтверджують протиправну діяльність. Слідчими СБУ вирішується питання щодо повідомлення фігурантам кримінального провадження про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів, які подаються для державної реєстрації юридичної особи) та ч. 2 ст. 212 (ухилення від сплати податків) Кримінального кодексу.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення та притягнення до відповідальності правоохоронців та посадових осіб контролюючих органів і державних структур, які «кришували» протиправну діяльність.

Операція із викриття та документування протиправної діяльності відбувалася під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

Читайте також: