Працівники “Електроважмашу” отримали понад 40 млн грн заборгованості з заробітних плат – Фонд держмайна

Фото: kp.ua

На Державному підприємстві “Електроважмаш” 2 березня повністю погашені заборгованості з заробітних плат (до цього моменту існував борг за частину грудня та січень).

Про це Харків Times повідомили у Фонді держмайна.

“Менеджмент підприємства за підтримки Фонду держмайна залучив потрібні кошти, попри мільярдні борги (у вигляді дефолтних кредитів та боргів перед постачальниками, накопичених попереднім керівництвом у 2018-2019 рр.)”, – йдеться у повідомленні.

Фонд держмайна стверджує, що на ДП «Електроважмаш» реалізується програма стабілізації діяльності та виведення підприємства з глибокої економічної кризи внаслідок відсутності обігових коштів. План стабілізації включає реструктуризацію проблемних кредитів (один з двох кредитів вже виведений з дефолтного стану та почав обслуговуватися заводом), залучення потрібного обігового капіталу та суттєве підвищення маржинальності по основних лініях продукції.

“Завод має всі можливості для нормального існування, щоб у людей була робота і справедлива, вчасна зарплата. Єдина причина важкого стану заводу – повна відсутність обігових коштів для закупівлі сировини. Але залучити потрібні кошти виключно через традиційні банківські інструменти складно через наявні історичні дефолти. Тому менеджмент працює з замовниками щодо поліпшення платіжної дисципліни та звертається по фіндопомогу до інших підприємств. Остаточне розв’язання ситуації займе ще певний час, але будемо сподіватися, що ця затримка у виплаті зарплат була останньою” – заявив заступник голови Фонду держмайна Денис Кудін.

За даними ФДМУ, впродовж наступних двох місяців підприємство має отримати приблизно 340 млн грн від індексації за контрактами на постачання продукції “Укргідроенерго” у 2018-2020 рр. Така індексація була передбачена у відповідних контрактах, але раніше не виплачувалася. Зараз відповідна сума і підтверджувальні документи вже погоджені на рівні менеджменту обох підприємств і знаходяться на фінальному затвердженні ЄБРР, як основної кредитуючої організації.

“Успішно пройшло введення в експлуатацію агрегату Канівської ГЕС за контрактом на суму 50 млн грн. Вперше за п’ять років «Електроважмаш» проходить сертифікацію для «Укрзалізниці», що дозволить взяти участь в програмах модернізації та оновлення рухомого складу, а також залучити більше вітчизняних замовлень”, – йдеться у повідомленні ФДМУ.

Працівники підприємства у соцмережах підтверджують отримання виплат із заборгованості.

Як повідомляв Харків Times, працівники Державного підприємства “Електроважмаш” вранці 1 березня перекрили Московський проспект біля станції метро “Індустріальна”, навпроти прохідної підприємства.

Фонд держмайна заявив, що повне погашення заборгованостей з заробітних плат на Державному підприємстві “Електроважмаш” відбудеться 1 та 2 березня.