Фонд держмайна пообіцяв 2 березня ліквідувати заборгованості із зарплат на “Електроважмаші”

Фото: Харків Times

Фонд держмайна заявив, що повне погашення заборгованостей з заробітних плат на Державному підприємстві “Електроважмаш” відбудеться 1 та 2 березня.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення ФДМУ.

“Джерело коштів для погашення поточних затримок із заробітної плати знайдено. Сьогодні необхідні 40 млн грн будуть зараховані на рахунок підприємства та виплачені працівникам в повному обсязі. Ми знаходимося на фінальному етапі виведення Електроважмашу з кризи, вже невдовзі подібні проблеми назавжди зникнуть з підприємства”, – цитує прес-служба відомства слова в.о. генерального директора “Електроважмаш” Віктора Бусько.

ФДМУ заявляє, що менеджменту підприємства вже вдалося реструктуризувати частину проблемних заборгованостей, накопичених старим керівництвом “Електроважмашу”, тривають перемовини щодо реструктуризації інших боргів.

“Так, найближчим часом “Електроважмаш” отримає 300 млн грн від реструктуризації заборгованостей, а також оплат від експортних поставок продукції. Понад 300 млн грн також складе сума індексації за контрактом з “Укргідроенерго”, наразі документи знаходяться в ЄБРР, що фінансує програму оновлення гідроелектростанцій. Нещодавно на Канівській ГЕС було введено в експлуатацію агрегат виробництва “Електроважмаш”, сума контракту складає 50 млн грн. Вперше за 5 років “Електроважмаш” проходить сертифікацію “Укрзалізниці” для участі в програмах модернізації та оновлення рухомого складу. Подальшими кроками оздоровлення “Електроважмашу” стане інтенсифікація темпів модернізації виробничих потужностей, а також розширення присутності компанії на світових ринках”, – йдеться у повідомленні.

Тимчасом, начальник Управління розвитку промисловості Харківської ОДА Володимир Міщенко заявив, що заборгованість із виплати заробітної плати, яка виникла на заводі, спричинена невиконанням ФДМУ зобов’язань щодо завантаження заводу замовленням та призначення ефективного керівника.

“Орган управління підприємством – Фонд державного майна України – на сьогодні має усі повноваження та повинен у найкоротший термін вирішити питання завантаження заводу роботою, призначення нового менеджменту та остаточного погашення заборгованості із виплати заробітної плати. Враховуючи, що ДП “Електроважмаш” є стратегічним для економіки та оборони України, обласна державна адміністрація залишає за собою право звертатися з цього питання до центральних органів влади – Кабінету Міністрів, Ради національної безпеки та оборони та безпосередньо Президента України”, – цитує Міщенка прес-служба обладміністрації.

Він також наголосив, що обласна адміністрація підтримує працівників ДП “Електроважмаш”, які не отримують своєчасно заробітну плату.

“Харківська ОДА підтримує прагнення людей, які виживають без зарплати, у яких накопичилися борги по кредитах та за комунальні послуги. Однак, ми просимо відстоювати свої права без порушення чинного законодавства – без перекриття вулиць та інших несанкціонованих акцій”, – наголосив Міщенко.

Як повідомляв Харків Times, працівники Державного підприємства “Електроважмаш” вранці 1 березня перекрили Московський проспект біля станції метро “Індустріальна”, навпроти прохідної підприємства.