Війна в Україні: дев’ять порушень, одного бійця поранено

За минулу добу, 27 лютого, противник зробив дев’ять порушень і використував заборонені мінськими домовленостями види озброєння, одночасно відправляючи запит до СММ ОБСЄ на встановлення режиму «Тиша».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-центра Операції Об’єднаних сил станом на 7:00.

В районі Луганського окупанти відкривали прицільний вогонь з мінометів калібру 120 мм і 82 мм.

На цьому ж напрямку внаслідок підриву на міні ПОМ-2 отримав осколкові поранення військовослужбовець Збройних сил України. Пораненому оперативно надали медичну допомогу та доставили до лікувального закладу.

Неподалік від Миронівського окупанти вели вогонь з 82-мм мінометів, а поблизу Південного — ще і з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Біля Широкиного російсько-окупаційні війська відкривали вогонь з автоматичної станкового і станкового протитанкового гранатометів, а поруч із Пищевиком — із ручного протитанкового гранатомета. Поблизу Мар’їнки українські військові зафіксували кілька пострілів снайпера.

Вогнева активність ворога спостерігалася і неподалік від населених пунктів Зайцеве та Водяне. Тут українські позиції були прицільно обстріляні зі стрілецької зброї.

З метою негайного припинення вогню УС СЦКК неодноразово направляла запит через СММ ОБСЄ на введення режиму «Тиша».

Також, з боку російсько-окупаційних військ триває систематичне перешкоджання діяльності OSCE SMM — Special Monitoring Mission to Ukraine на окупованих територіях.

Так на блокпосту поблизу населеного пункту Оленівка окупанти пропустили патруль місії ОБСЄ тільки після тривалої затримки.

«Традиційно провокації з боку проросійських найманців супроводжувалися інформаційними фейками в соціальних мережах. Метою дій противника було провокування ВСУ на відкриття вогню у відповідь з подальшим звинуваченням в обстрілі цивільної інфраструктури», — йдеться в повідомленні.

Також, на полігоні поблизу Тернового, патруль OSCE — The Organization for Security and Co-operation in Europe зафіксував 22 танка різних модифікацій, що суперечить забороні розміщення ОВТ по лініях відведення, але за межами виділених місць зберігання озброєння. У тому ж районі з порушенням ліній відведення були розміщені 6 самохідних гаубиць «Гвоздика» та 6 протитанкових гармат «Рапіра».

Станом на 7:00 ранку 28 лютого в районі проведення операції Об’єднаних сил обстрілів не зафіксовано.