У Харкові прийняли резолюцію з вимогою звільнити глав силових відомств та відпустити політв’язнів

27 лютого в Харкові учасники акції на підтримку екс-лідера одеського “Правого сектора” Сергія Стерненко, якого суд засудив до семи років в’язниці, прийняли резолюцію з низкою вимог, серед яких – відставка низки топ-чиновників і перегляд справи одеського активіста.

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця подій.

Під час мітингу біля будівлі обласного управління Нацполіціі Харківської області учасники вимагали перегляду справи Сергія Стерненко і припинення справи проти підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугар.

Член координаційної ради Харківського євромайдан Ігор Рассоха звернувся до мітингувальників з пропозицією: вимагати від влади України проведення реальної судової реформи, в рамках якої був відновлений суд присяжних.

Всі вимоги учасників акції було викладено в резолюції:

1. Негайна відставка осіб, відповідальних за провал реформи правоохоронних органів, знищенні та неефективному розслідуванні багатьох кримінальних проваджень та, навпаки, порушенні незаконних кримінальних проваджень проти учасників Революції гідності та фальсифікації доказів у цих провадженнях – міністра МВС Арсена Авакова, Генпрокурорки Ірини Венедиктової, заступника Офісу Президента Олега Татарова, голови СБУ Івана Баканова.

2. Помилування або найшвидший апеляційний перегляд справи Стерненко незалежним судом. Зміна запобіжного заходу та звільнення з СІЗО до апеляції. Припинення незаконного та необґрунтованого кримінального провадження стосовно Андрія Антоненко, Яни Дугарь та Юлії Кузьменко та інших політв’язнів. Виконання закону про амністію учасників Майдану.

3. Порушення кримінального провадження щодо осіб, винних у порушенні незаконних кримінальних проваджень та фальсифікації доказів по ним.

4. Проведення радикальної судової реформи відповідно до рекомендацій Венеційської комісії, міжнародних інституцій: ліквідація ОАСК; перезавантаження на конкурсній основі Конституційного Суду з метою недопущення захоплення влади та зруйнування України судовими органами; розпуск поточного складу ВРП та формування нового складу ВРП та ВККС виключно на конкурсній основі з вирішальним голосом міжнародних експертів та Громадської ради доброчесності.

Акція протесту, яка почалася о 14:00 маршем від площі Конституції до головного управління Нацполіціі в Харківській області завершилася приблизно о 15:10 під будівлею главку. І хода, і мітинг пройшли мирно – поліцейські нікого не затримували.

Після закінчення мітингу активісти заспівали гімн України і запалили кольорові фаєри.

Як повідомляв Харків Times, в суботу, 27 лютого, в Харкові кілька сотень людей вийшли на марш на знак протесту проти вироку у вигляді семи років ув’язнення для одеського активіста Сергія Стерненка.

Марш в знак протесту проти вироку Сергію Стерненко – вже друга акція в Харкові на підтримку одеського активіста.

В день винесення вироку Стерненко, 23 лютого, відбулася акція протесту під стінами Харківської обладміністрації.