У Харкові біля будівлі главку проходить пікет на підтримку Сергія Стерненко (фото)

Фото: Харків Times

У суботу, 27 лютого, в Харкові кілька сотень людей вийшли на марш на знак протесту проти вироку у вигляді семи років ув’язнення для одеського активіста Сергія Стерненка,

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця подій.

О 14:00 харків’яни зібралися на площі Конституції, сформували колону і попрямували вулицею Сумською до управління Нацполіціі в Харківській області, на вулицю Жон Мироносиць.

За приблизними підрахунками кореспондента Харків Times, в марші беруть участь близько трьохсот осіб. У прес-службі Нацполіціі повідомили, що учасників протесту близько 150.

Під час руху по Сумській учасники скандують: “Свободу Стерненку!”, “Аваков чорт!” “Зелю геть!”.

Частина протестуючих тримають в руках плакати з написами: “Стерненко – волю!”, “Аваков чорт” “Свободу не спинити”, “Венедіктову – у відставку”.

В акції беруть участь представники громадських організацій, серед яких «Світанок», «Фонд регіональних ініціатив», Союз ветеранів АТО. До протесту приєдналися представники політичних партій «Демсокіра», «Європейська солідарність».

Рух на вулиці Сумській не перекривали, оскільки колона рухалася по одній, правій смузі. За охороною порядку під час ходи стежили кілька десятків поліцейських.

Приблизно о 14:25 протестуючі підійшли до будівлі обласного главку, де почнеться мітинг.

Марш в знак протесту проти вироку Сергію Стерненко – вже друга акція в Харкові на підтримку одеського активіста.

Як повідомляв Харків Times, в день винесення вироку Стерненко, 23 лютого, відбулася акція протесту під стінами Харківської обладміністрації.

Довідка. 23 лютого Приморський суд Одеси визнав Сергія Стерненка винним у справі про викрадення й катування депутата Комінтернівської районної ради Одеської області Сергія Щербіча. Стерненко — одеський активіст, екс-лідер місцевого «Правого сектора». Суд відправив його до в’язниці на сім років з конфіскацією майна.

Справу, за якою винесено вирок, заведено в 2015 році. Тоді в Одеській області викрали та катували новообраного депутата Комінтернівської райради від проросійської партії «Родіна» Сергія Щербіча. Сам Щербіч стверджував, що за кілька днів до того, як він отримав мандат, йому подзвонив Стерненко і запропонував зустрітися. З зустрічі Щербіча викрали, наділи мішок на голову та відвезли у невідомому напрямку. За версією слідства, депутата в підвалі били і вимагали відмовитися від мандата. Одним з тих, хто це зробив, назвали Сергія Стерненка.

Суд розглядав справу з 2016 року.

Стерненко провину не визнав і назвав справу сфабрикованою. На його думку, причетні до цього генпрокурор Ірина Венедиктова, заступник голови Офісу президента Олег Татаров, мер Одеси Геннадій Труханов і заступник голови АП часів Віктора Януковича Андрій Портнов.

Портнов напередодні рішення суду назвав його «першим з трьох майбутніх вироків …, якому наші адвокати присвятили вже кілька років».

Після винесення вироку Сергія Стерненка затримали в залі суду, щоб відвезти до СІЗО. Захист активіста заявив, що подаватиме апеляцію.

Крім того, Стерненка також звинувачують в умисному вбивстві. У травні 2018 на одеського активіста напали біля його будинку. Захищаючись, Стерненко завдав ножові поранення одному з нападників, від яких той помер.

Стерненко наполягає, що це була самооборона, наміру вбивати будь кого в нього не було. Напад він пов’язує зі своєю активістською діяльністю і протестами проти забудов в Одесі. В організації нападу звинувачує мера Одеси Труханова.

Суд у цій справі триває. У 2020-му Стерненка відправили під домашній арешт, а в 2021-му його взяв на поруки депутат від партії «Голос» Роман Лозинський.