У Харкові почали вакцинувати від COVID-19

Фото: kharkivoda.gov.ua

Сьогодні, 25 лютого, в Харківській області стартувала кампанія вакцинації від COVID-19. Перші 20 щеплень отримали співробітники обласної «інфекціонки» та служби екстреної медичної допомоги.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі обладміністрації.

Увечері 24 лютого Харківська область отримала 30 400 доз вакцини виробництва Oxford/AstraZeneca (Covishield). За словами заступника директора Департаменту охорони здоров’я Харківської ОДА Геннадія Бондарчука, з сьогоднішнього дня почали вакцинацію медичних працівників на базі Харківської обласної дитячої інфекційної лікарні.

«Сьогодні мобільна бригада почала прищеплювати, в першу чергу, медичних працівників, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19. Це співробітники обласної інфекційної лікарні та служби екстреної медичної допомоги. Ми розробили графік, який охоплює медичних працівників різних установ, відповідно до вимог, які нам висуває МОЗ. Ми сподіваємося, що процес вакцинації буде проведено у відповідні терміни, — розповів Геннадій Бондарчук. — З понеділка вакцина поїде в райони».

Першою вакцинували лікаря-інфекціоніста Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні Ділару Гарбуз. Вона виконує обов’язки завідуючої 4-м лікувально-діагностичним відділенням, де лікують важких хворих — кисневозалежних.

«Я вважаю, що вакцинація потрібна. Ми постійно контактуємо з хворими. У нас повинен бути постійний імунітет, адже ми найбільш схильні до ризику зараження», — розповіла Ділара Гарбуз.

За словами директора Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні Павла Нартова, сьогодні вакцинувалися 10 працівників медичного закладу. Надалі планують прищепити всіх бажаючих.

«Вакцина якісна, вона розроблена спільно англо-шведською фірмою та Оксфордським університетом. Виробник вакцини — відомий індійський інститут вакцин, він планує виготовляти півтора мільярда доз для всього світу», — зазначив Павло Нартов.

Як повідомляв Харків Times, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Харківській області станом на 8:00 25 лютого виявили 82 806 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 432 – за минулу добу.

У Харківській області вакцинацію від коронавірусної хвороби COVID-19 будуть проводити 24 мобільні бригади.

Перша партія препарату від Oxford/AstraZeneca в кількості 500 тис. доз 23 лютого надійшла до України з Індії.

24 лютого на харківський обласний аптечний склад доставили першу партію вакцини CoviShield — 30 400 доз.

З 1 березня кожен мешканець області зможе подати онлайн-заявку на отримання щеплення від COVID-19.