Пожежа в харківському будинку для літніх людей: названі попередні причини

Фото: Харків Times

Пожежа в приватному пансіонаті «Золотий час» виникла через погану електропроводку. Гроші на похорон виділить міський бюджет. Але одну із загиблих досі не ідентифіковано. Це коротке резюме виступу міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова на засіданні уряду, де він звітував про роботу спеціальної урядової комісії.

Про це Харків Times дізнався з повідомлень агентства Укрінформ.

За словами міністра, до трагедії в харківському будинку для літніх людей 21 січня призвело нехтування правилами протипожежної безпеки та незаконне підключення електроенергії.

«Під час огляду виявили пошкоджені електричні кабелі. Крім того, під час загоряння був включений електрообігрівач, що посилило навантаження на електросистему. Також не були дотримані протипожежні заходи безпеки», — розповів міністр.

Крім того, заклад не було зареєстровано в державному реєстрі, в нього не було установчих документів, професійний рівень його працівників не відповідав критеріям уряду.

Рятувальникам вдалося евакуювати людей, які знаходились на першому поверсі. Однак операція ускладнювалася тим, що багато підопічних закладу не могли самостійно пересуватися, а на вікнах були грати.

«Висновки: основними причинами виникнення надзвичайної ситуації стали грубе та свідоме порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, а також підключення до будівлі електро- та газопостачання без отримання спеціальних дозволів», — сказав Чернишов.

Він додав, що передумовами, які сприяли виникненню НС стали відсутність ліцензування в сфері надання соціальних послуг, відсутність контролю в сфері надання соціальних послуг, відсутність на законодавчому рівні порядку припинення діяльності установ, які не відповідають критеріям, складний порядок отримання соціальних послуг, великий перелік документів і процедурних дій.

Також урядова комісія висунула низку пропозицій до різних органів влади. Харківській міській раді рекомендовано оплатити організацію та проведення поховання. Харківській облраді — надати матеріальну допомогу сім’ям загиблих і постраждалих. НКРЕКП — удосконалити процедури підключення до газових та електричних мереж.

На організацію поховань міська рада виділила 172 тис. грн. Облрада обіцяє виділити по 10 тис. грн сім’ям загиблих і кожному потерпілому, який подав відповідну заяву.

Зараз отримані дозволи від органів попереднього розслідування на поховання 14 загиблих. З 15 по 22 лютого, за словами міністра, поховали 13 чоловік.

«Станом на 23 лютого 2021 ідентифіковані тіла 14 загиблих, родичі яких отримали свідоцтва про смерть та дозволи на поховання. Залишається неідентифікованим одне тіло загиблої жінки. Триває проведення розшукових заходів щодо встановлення її родичів», — сказав Чернишов.

Міністр також повідомив, що, за даними місцевих адміністрацій, виявлено 786 недержавних установ, які надають соціальні послуги з тимчасовим або постійним проживанням громадян, відомостей про яких немає в реєстрі. Перевірені 620 установ, з яких до реєстру внесені тільки 29. До 15 березня планується внести до реєстру всі виявлені установи.

Як повідомляв Харків Times, 21 січня в Харкові на вул. Нижня Гієвська, 150 Б, в двоповерховому житловому будинку, переобладнаному під будинок престарілих, виникла пожежа на другому поверсі. Загинули 15 людей.

Станом на ранок 22 січня затримали чотирьох осіб, причетних до організації нелегального приватного будинку престарілих «Золотий час».

Правоохоронці повідомили про підозру в порушенні вимог пожежної безпеки (ч. 2 ст. 270 КК) чотирьом особам, раніше затриманим у зв’язку з пожежею в нелегальному «геріатричному пансіонаті» в Харкові.

23 січня Київський районний суд Харкова відправив під варту терміном на 60 днів без права внесення застави всіх чотирьох підозрюваних у справі про пожежу в пансіонаті “Золотий вік”.

Слідство ведеться за ч. 2 ст. 270 КК (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей). Перевіряються наступні основні версії: пожежа в результаті підпалу (занесення стороннього вогню) пожежа в результаті необережного поводження з вогнем у побуті і електроприладами; пожежа через замикання електромережі.