Колишній керівник вишу у Харкові піде під суд за розтрату майже 300 тис. грн

У Харкові суд розгляне обвинувальний акт стосовно колишнього в. о. ректора одного з вишів за фактом розтрати чужого майна, вчиненої у великих розмірах (ч. 4 ст. 191 КК України).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

За данними слідства, обвинувачений затвердив Положення про функціонування Центру заочної, дистанційної та післядипломної освіти та Деканату по роботі з іноземними студентами в період часу з грудня 2014 року по липень 2018 року. У складі підрозділів університету відсутній заочний факультет, а деканат по роботі з іноземними студентами є дорадчим органом в структурі факультету і не може очолюватися деканом. Встановлено, що вказані підрозділи фактично не існували і свої функції не виконували.

“Керівник призначив на посади в. о. декана заочного факультету та декана по роботі з іноземними студентами двох інших осіб. Вказаний чоловік погодив виплати у вигляді надбавок до заробітної плати за додаткове навантаження у вигляді керівництва Центром і деканатом двом зазначеним особам. На підставі цього на їхні рахунки безпідставно перераховано бюджетні кошти на загальну суму близько 300 тис. грн.”, – йдеться в повідомленні.

Прокуратура не повідомляє, про який виш йдеться, але, як стало відомо Харків Times із власних джерел, фігурантами розслідування є екс-керівник Луганського Національного аграрного Університету, який зареєстрований у місті Старобільськ Луганської області та з 3 листопада 2014 року проводив освітню діяльність на базі Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка та Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. 16 березня 2020 р. слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова надав дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ЛНАУ.

Колишньому керівнику вишу загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Збитки, спричинені державі, відшкодовано на стадії досудового розслідування.

Як повідомляв Харків Times, харківські правоохоронці повідомили про підозру колишньому в. о. ректора одного з вишів за фактом розтрати чужого майна, вчиненої у великих розмірах (ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу).