Харківська міськрада просить Президента та Прем’єр-міністра втрутитися у ситуацію з коксовим заводом

Харківська міська рада просить Президента та Прем’єр-міністра взяти під особистий контроль ситуацію із забрудненням атмосферного повітря під час провадження діяльності ТОВ “Коксовий завод “Новомет” та дати доручення відповідним установам вжити необхідних заходів.

Про це Харків Times дізнався з рішення міськради, яке було прийнято 24 лютого.

У документі зазначається, що Державною екологічною інспекцією у Харківській області проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони атмосферного повітря в діяльності ТОВ “Коксовий завод “Новомет”.

“Перевіркою виявлено порушення Закону України “Про охорону атмосферного повітря”, а саме здійснення підприємством господарської діяльності за відсутності відповідного дозвільного документа, допущення наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та, як наслідок, завдання шкоди навколишньому природному середовищу. Незважаючи на винесений Держекоінспекцією припис про усунення виявлених порушень, а також рішення Харківського окружного адміністративного суду від 07.12.2020 у справі №520/12729/2020 про тимчасове зупинення діяльності підприємства по виробництву коксу та кам’яновугільної смоли до отримання ТОВ “Коксовий завод “Новомет” дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, вказане підприємство продовжує незаконну діяльність до цього часу”, – йдеться у заяві.

Як повідомляв Харків Times, вранці 15 січня активісти провели чергову акцію протесту – пікет і автопробіг, вимагаючи припинити роботу підприємства коксовий завод «Новомет» (колишній «Коксохім») у Харкові.

У грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов Держекоінспекції та ухвалив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. Але не припиняти всю його господарську діяльність, оскільки такий захід реагування не передбачений відповідним законом.

На початку грудня 2020 року понад 25 тисяч харків’ян, що задихаються від регулярних викидів заводу «Коксохім», підписали петицію на ім’я президента з проханням вжити невідкладних дії щодо обмеження або припинення роботи цього та низки інших харківських підприємств, що також отруюють навколишнє середовище. Президент Володимир Зеленський у відповідь звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією «вжити заходів для посилення контролю».

У вересні 2020 року голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований назвав «мізерним» штраф розміром у 272 гривні, нарахований Харківському коксовому заводу за забруднення повітря, та заявив, що інспекція підраховує завдані підприємством збитки й готує позов до суду з вимогою закриття «Коксохіму».