В Україні зареєстрували вакцину проти коронавірусу AstraZeneca

Фото: bbc.com

В Україні зареєстрували вакцину проти COVID-19 Oxford / AstraZeneca для екстреного медичного застосування. Таке рішення МОЗ прийняло вчора, 22 лютого.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби МОЗ України.

Повідомляється, що вакцину Oxford / AstraZeneca вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Великобританія, Європейський Союз та Індія.

“Вакцина, Oxford / AstraZeneca, що виробляється на потужностях Serum Institute (Індія) має локальну (торгову) назва Covishield. Відповідно, вакцина Covishield, яка сьогодні прибуде в Україну, офіційно зареєстрована”, – впевнені в МОЗ.

Першу партію в складі 500 тисяч доз 23 лютого доставив до Борисполя літак Турецьких авіаліній, повідомляє Суспільне. Борт з медпрепаратами вилетів з Мумбая 22 лютого і дістався до Києва із зупинкою в Стамбулі. Напередодні заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що після рішення логістичних проблем, Україна повинна отримувати препарат Covishield “кожні 10 днів”.

Розробниками цієї вакцини є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Фактично, мова йде про ту ж “оксфордську” вакцину, яку для локального індійського ринку випускає Serum Institute India.

Вакцина Covishield вводиться внутрішньом’язово – дві дози по 0,5 мг з інтервалом в 28 днів.

В рамках програми “Сусідство насамперед” перші дози індійської вакцини вже отримали Бутан, Мальдіви, Непал, Бангладеш і М’янма. Також Індія планує поставляти препарат до Сейшельських островів, Шрі-Ланки, Маврикію і Афганістану після схвалення вакцини регуляторами цих країн.

Як повідомляв Харків Times, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Харківській області станом на 8:00 23 лютого виявили 82 013 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 188 – за минулу добу.

У Харківській області вакцинацію від коронавірусної хвороби COVID-19 будуть проводити 24 мобільні бригади.

В обладміністрації розповіли, кому і коли зроблять щеплення від коронавируса вакциною Pfizer.