Міськрада має намір вимагати в Ради, Генпрокуратури та Президента закриття «Коксохіму»

Фото: ecoaction.org.ua

Харківська міська рада на своїй сесії завтра, 24 лютого, має намір прийняти звернення до Верховної Ради, Генеральної прокуратури та Президента України з вимогою припинити діяльність коксового заводу «Новомет» (колишній «Коксохім»), який ігнорує вимоги законодавства й продовжує шкідливі викиди в атмосферу.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міськради із посиланням на секретаря міськради Ігоря Терехова.

«Завод абсолютно не звертає уваги на людей. З кількох районів міста люди скаржаться, що просто нема чим дихати, адже вночі, коли працює підприємство, його викиди перевищують усі екологічні норми. Більше того, городяни починають хворіти, і це нас дуже тривожить. На місцевому рівні ми не можемо закрити завод, оскільки у нас немає таких повноважень. Тому ми вимагатимемо від вищого керівництва країни втрутитися в ситуацію і нарешті припинити роботу заводу», – заявив Терехов на зустрічі з ініціативною групою харків’ян, присвяченій ситуації навколо підприємства.

За його словами, завод так і не виконав обіцянки встановити фільтраційні установки, яку давав міській владі у 2020 році.

«Вони обіцяли, але просто всіх обдурили. Зараз ми вже пішли до суду, щоб розірвати з заводом договір оренди землі та стягнути близько 2,5 млн грн боргу за оренду. Це не вкладається в голові: вони труять харків’ян, обманюють та ігнорують усіх, не платять за землю – ситуація просто кричуща», – підкреслив секретар міськради.

Як повідомляв Харків Times, вранці 15 січня активісти провели чергову акцію протесту – пікет і автопробіг, вимагаючи припинити роботу підприємства коксовий завод «Новомет» (колишній «Коксохім») у Харкові.

У грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов Держекоінспекції та ухвалив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. Але не припиняти всю його господарську діяльність, оскільки такий захід реагування не передбачений відповідним законом.

На початку грудня 2020 року понад 25 тисяч харків’ян, що задихаються від регулярних викидів заводу «Коксохім», підписали петицію на ім’я президента з проханням вжити невідкладних дії щодо обмеження або припинення роботи цього та низки інших харківських підприємств, що також отруюють навколишнє середовище. Президент Володимир Зеленський у відповідь звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією «вжити заходів для посилення контролю».

У вересні 2020 року голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований назвав «мізерним» штраф розміром у 272 гривні, нарахований Харківському коксовому заводу за забруднення повітря, та заявив, що інспекція підраховує завдані підприємством збитки й готує позов до суду з вимогою закриття «Коксохіму».