У Харкові вшанували пам’ять жертв теракту (фото)

Сьогодні, 22 лютого, біля пам’ятного каменю жертвам теракту на проспекті Петра Григоренка пройшла панахида за загиблими на цьому місці у лютому 2015 року Ігорю Толмачову, Вадиму Рибальченко, Данилу Дідику та Миколі Мельничуку.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської обласної держадміністрації.

На місці трагедії загиблих пом’янули родичі та друзі жертв, активісти Харківського Євромайдану, представники влади.

Молебень за загиблими провів настоятель храму Іоана Богослова Київського патріархату отець Віктор Марінчак.

Фото: kharkivoda.gov.ua
Фото: kharkivoda.gov.ua
Фото: kharkivoda.gov.ua
Фото: kharkivoda.gov.ua

Як повідомляв Харків Times, 22 лютого 2015 року поблизу Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух міни, закладеної поблизу маршруту руху. Внаслідок вибуху на місці загинули двоє людей – активіст Євромайдану 52-річний фізик Ігор Толмачов і 37-річний підполковник міліції Вадим Рибальченко. Були поранені 11 осіб. Двоє поранених – 15-річний школяр Данило Дідик і 18-річний студент Микола Мельничук – пізніше померли у лікарні.

26 лютого 2015 року співробітники Служби безпеки України затримали трьох мешканців області за підозрою у скоєнні теракту 22 лютого. Всім трьом оголошено підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України. 22 квітня 2015 року обвинувальний акт був направлений до Фрунзенського райсуду Харкова.

28 грудня 2019 року обвинувачених у теракті біля Палацу Спорту 22 лютого 2015 року Віктора Тетюцького, Володимира Дворнікова та Сергія Башликова засудили до довічного ув’язнення з конфіскацією майна. Однак у зв’язку з «винятковими обставинами» запобіжний захід для засуджених змінений на «особисте зобов’язання», оскільки терористів готували до обміну полоненими з Російською Федерацією. Незабаром відбувся й сам обмін.

25 серпня 2020 року рішенням Харківського апеляційного суду оголошені у розшук засуджені до довічного ув’язнення за скоєння теракту біля Палацу Спорту Віктор Тетюцкій, Володимир Дворніков і Сергій Башликов, яких в грудні 2019 року звільнили з обміну та передали на тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей. Вся трійця обвинувачених не з’явилася на засідання суду, де планували розглянути скаргу на довічний вирок.