Верховний суд підтвердив вирок за держзраду обміняному харків’янину Логунову

Верховний Суд України підтвердив вирок обміняному 29 грудня 2019 року 86-річному харків’янину Мехті Логунову, якого контррозвідка Служби безпеки України викрила у організації агентурної мережі російської військової розвідки. Раніше Логунов був засуджений до 12 років позбавлення волі за скоєння державної зради.

Про це Харків Times повідомили у прес-центрі СБУ.

“Улітку 2017 року контррозвідники спецслужби виявили та припинили діяльність завербованого представниками ГУ Генштабу Збройних сил РФ мешканця Харкова, науковця, який збирав інформацію про технічні розробки у межах оборонного замовлення для її передачі спецслужбам країни-агресора”, – йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ встановили, що куратор групи знаходився у російському Бєлгороді. Українська спецслужба зафіксувала неодноразові візити Логунова до Росії для отримання завдань.

Правоохоронці затримали Логунова під час спроби отримання таємних відомостей від працівника Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”.

Під час обшуків за місцем проживання Логунова правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони, надані представниками російських спецслужб для передачі розвідувальних даних. У засудженого також виявлено 14 носіїв інформації, у тому числі з відомостями з грифом обмеження доступу. Виявлені адреси електронних скриньок мали паролі кодування даних для зв’язку з розвідкою РФ.

Співробітники СБ України також знайшли в одного із членів очолюваної Логуновим агентурно-бойової групи координати схованки зі зброєю та боєприпасами для здійснення диверсій. Правоохоронці вилучили зі схрону два гранатомети РПГ-22, чотири гранати Ф-1 та РГД-2 із запалами та тротилову шашку.

Орджонікідзевським районним судом м. Харків Логунова визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада). Харківський апеляційний суд 18 листопада 2019 р. залишив вирок першої інстанції без змін. У лютому 2021 р. Верховний Суд України також відмовив у задоволенні касаційної скарги.

Триває досудове слідство щодо інших учасників агентурної мережі.

Як повідомляв Харків Times, Харківський апеляційний суд 18 листопада розглянув скарги захисту на вирок 85-річному вченому Мехті Логунову, засудженому за держзраду, і залишив вирок без зміни.

Логунова було затримано СБУ в серпні 2017 року.