У Харкові на комунальне підприємство поставляли «паперовий» бензин

Фото: khar.gp.gov.ua

Комунальне підприємство уклало договір з приватним на поставку бензину. Однак стежити за відповідністю звітів реальним поставкам палива чомусь не стало. Міський бюджет постраждав на 900 тисяч гривень. Тепер ті, в чиї обов’язки входив контроль, відповідатимуть перед законом.

Директора фірми-підрядника підозрюють у зловживанні становищем, підробці та присвоєння чужих коштів (ч. 2 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК). Комунальників — в халатності (ч. 1 і 2 ст. 367 КК).

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Під процесуальним керівництвом Харківської місцевої прокуратури № 1 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів двом посадовими особами комунального підприємства Харківської міської ради та директору підрядної організації. Перших звинувачують у злочинній недбалості, останнього — в присвоєнні чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, причому неодноразово, а також у видачі завідомо неправдивого офіційного документа.

Як повідомила в.о. керівника місцевої прокуратури Катерина Шевцова, в 2018-2019 роках між одним з харківських комунальних підприємств та підрядною організацією було укладено два договори на поставку бензину на загальну суму 70 млн грн.

Керівник компанії-підрядника підробляв товарно-транспортні накладні та привласнював кошти, виділені комунальним підприємством на поставку палива. За документами бензовози привозили бензин на підприємство, але фактично — ні.

Заступник начальника комунального підприємства та начальник ділянки цієї установи безпечно не перевірили відповідність поставки палива накладним, що призвело до безпідставного перерахування грошових коштів з місцевого бюджету на загальну суму понад 900 тис. грн.

Максимальна санкція статті для двох працівників комунального підприємства передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Щодо директора підрядної організації максимальна санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Досудове розслідування проводять слідчі Слідчого відділу Харківського районного Управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід здійснюють співробітники Управління СБУ в Харківській області.

Як повідомляв Харків Times, правоохоронці розкрили «масштабну схему з присвоєння бюджетних коштів», розроблену посадовими особами приватних підприємств, що діють на території Харкова та Дергачівського району області, у змові з посадовими особами АТ «Харківобленерго». З цього приводу в АТ «Харківобленерго» 11 лютого пройшли обшуки, а прокуратура відкрила кримінальну справу.

Заступнику начальника одного з управлінь АТ «Харківобленерго» повідомили про підозру в розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.