СБУ підозрює Шарія в державній зраді. Тепер офіційно

Фото: strana.ua

Служба безпеки України оголосила про підозру у вчиненні злочину громадянину України Анатолію Шарію. На думку слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. У слідства є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі СБУ.

Підозру оголошено під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури в рамках кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України — ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) і ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Докази слідства підтверджені низкою експертних досліджень.

Починаючи з 2012 року, через соціальні мережі, електронні ЗМІ і російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ в проведенні спеціальних інформаційних операцій.

Зокрема, пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно і цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію про урядові ініціативи та події на сході країни.

Слідство вважає, що метою всіх цих дій було загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

Ролики Анатолія Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема, телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК ( «Росія 24», «Росія 1»), телеканал Міністерства оборони РФ «Зірка» та інші.

СБУ також доклало до справи неодноразові заяви та звернення громадян і організацій про можливу антиукраїнську діяльність блогера на підставі розповсюджуваних їм матеріалів в мережі Інтернет і виступів в російських ЗМІ.

Зараз тривають слідчі дії, співробітники держбезпеки документують всі обставини скоєння злочину і встановлюють інших осіб, які сприяли або можуть бути причетні до системної протиправної діяльності А. Шарія.

Як повідомляв Харків Times, кіберфахівці Служби безпеки України викрили масштабну агентурну мережу, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб Російської Федерації.