У Харкові поліція розслідує незаконні операції з російськими платіжними системами

Фото: hk.npu.gov.ua

У Харкові поліція розслідує незаконні операції з електронними грошима, які здійснювалися, в тому числі за допомогою заборонених в Україні російських платіжних систем. За попередніми підрахунками, грошовий оборот коштів онлайн-обмінника за місяць становив понад мільйон гривень.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі області.

Проводив незаконні операції з електронними грошима 34-річний харків’янин. Кіберполіція встановила, що зловмисник в 2020 році створив і адміністрував сайт з надання послуг он-лайн обміну електронних грошей, криптовалюти і здійснював фінансові операції з електронними грошима російських платіжних систем «QiwiWallet», «Яндекс.Деньги», які заборонені на території України.

За даними поліції, ці платіжні системи використовує криміналітет для відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом.

“Особи, бажаючі здійснити фінансові операції з електронними грошима, оформлювали заявку на сайті фігуранта та отримували цю послугу. Клієнт перераховував кошти через національну платіжну систему та отримував еквівалент на електронні чи крипто гаманці заборонених платіжних систем.”, – розповіли в поліції.

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці вилучили 4 одиниці комп’ютерної техніки, 10 терміналів мобільного зв’язку, 10 платіжних карток українських та іноземних банків, а також грошові кошти. Під час попереднього огляду техніки виявлено ​​інформацію, яка підтверджує злочинну діяльність харків’янина.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 200 КК (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення). Чоловікові загрожує штраф від п’яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 тис. до 170 тис. грн).

Як повідомляв Харків Times, співробітники кіберполіції в Харківській області викрили міжнародну групу хакерів, які запускали в мережу «вірус» і з його допомогою забирали гроші інших користувачів.