Контррозвідники СБУ затримали у Харкові агента ФСБ РФ (відео, фото)

Контррозвідники Служби безпеки України затримали на Південному вокзалі у Харкові завербованого ФСБ Російської Федерації мешканця Миколаєва, який намагався купити у керівника харківського інституту таємну програму розробки приладів для ураження безпілотників.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, мешканець Миколаєва отримав від представників російської спецслужби завдання зі збору інформації закритого характеру щодо новітньої військової техніки та програм розробок використання безпілотних літальних апаратів. Завербований чоловік упродовж січня – лютого 2021 року домовився про передачу таємних матеріалів з одним із керівників наукових інститутів Харкова, що займається розробками з обмеженим доступом у сфері безпеки та оборони України. За грошову винагороду у розмірі 10 тис. доларів він запропонував керівнику інституту надати таємну програму розробки приладів для ураження безпілотних літальних апаратів.

“Під час отримання імітованих секретних матеріалів та передачі авансу за них – 500 доларів США, яка відбулася 7 лютого 2021 року на залізничному вокзалі м. Харкова, слідчими Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях спільно з Департаментом контррозвідки СБУ затримано підозрюваного в порядку ст. 208 КПК України”, – йдеться у повідомленні.

Затриманому повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу). Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. На даний час проводяться невідкладні слідчі дії, вживаються заходи щодо встановлення всіх обставин злочину.

Прес-центр Служби безпеки України повідомив, що затриманий – працівник одного з стратегічних підприємств Миколаєва. Співробітники СБУ затримали його “на гарячому” під час контрольованої передачі “секретних даних”.