Злочинні колектори погрожували мешканцям кількох областей України (відео)

Фото: npu.gov.ua

Співробітники Департаменту кібербезпеки та Головного слідчого управління Нацполіціі викрили групу колекторів, які займалися шантажем боржників. Крім погроз фізичною розправою, їх підозрюють у виготовленні за допомогою фотомонтажу порнографічного контенту за «участю» клієнтів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіціі України.

Поліцейське розслідування встановило, що учасниками злочинної схеми, що діяла на території декількох областей України, в тому числі Харківської, були більше 30 осіб. Вони створили дві компанії, що надавали кредити. У штаті компаній були й колектори, які займалися шантажем клієнтів-боржників.

«Зловмисники за допомогою фоторедакторів виготовляли порнографічний контент із зображенням позичальників або їхніх родичів. Далі – погрожували розповсюдити такі матеріали та вчинити фізичну розправу», – йдеться у повідомленні.

Вже підраховано, що таких погроз було понад 360 тисяч.

Правоохоронці провели одночасно 50 обшуків на території Київської, Харківської, Вінницької та Сумської областей, а також у столиці. Обшуки проводилися в офісах компаній, квартирах і автівках фігурантів. Були вилучені мобільні телефони, комп’ютерна техніка, серверне обладнання та «чорнові» записи.

Відкрито кримінальне провадження за двома статтями КК: ч. 4 ст. 189 (вимагання) т ч. 3 ст. 301 (виготовлення, ввезення, збут і розповсюдження порнографічних предметів). Слідчі дії тривають під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора.

Як повідомляв Харків Times, наприкінці листопаду 2020 року поліція викрила у Харкові групу «чорних колекторів», що намагалися відібрати квартиру в чоловіка, який нібито заборгував 50 000 гривень. Один з вимагачів був затриманий на місці злочину.