Жителі Вільхівської громади мітингували у Харкові проти видобутку піску

Фото: suspilne.media

Жителі Вільхівської громади, які виступають проти видобутку піску в кар’єрах в їх селах, прийшли з протестом до обласного департаменту екології та природних ресурсів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Як розповіли кореспонденти, біля Держпрому на площі Свободи в Харкові мітингували два десятка людей.

Люди тримали плакати «Вільхівська ОТГ — не промзона», «Ні — песковозам», «Ні — руйнуванню доріг», «Збережемо Лаврову балку», «Збережемо довкілля», «Земля є правом власності українського народу».

Мітингувальники передали звернення в обласний департамент екології та природних ресурсів. Учасники акції просять чиновників провести оцінку впливу кар’єра, власники якого — корпорація «Криниця» — зараз отримують документи, щоб розпочати роботу офіційно.

«Корпорація «Криниця» для того, щоб працювала, вона повинна мати два основних документи. По-перше, спецдозвіл, який видають Держгеонадра, умовно кажучи, технічний паспорт кар’єра. Й екологічний паспорт кар’єра — це висновки звіту з оцінки впливу на довкілля. І ось для отримання висновків цього звіту якраз законом передбачена участь громадськості. І сьогодні громадськість в цьому процесі, так би мовити, бере участь», — сказав співорганізатор протесту Михайло Зубков.

Як повідомляв Харків Times, 26 січня у Вільхівці Харківського району жителі селища перекривали дорогу вантажівкам, які возять пісок з місцевого кар’єру.

Вночі 5 лютого селі під Харковом стався вибух і спалили два автомобілі місцевих активістів. Спалені машини належать подружжю, яке бореться проти піщаних кар’єрів.

За фактом підпалу і вибуху гранати в селі Сороківка Ольхівській територіальної громади Харківського району, в результаті чого згоріли два автомобілі місцевих активістів і частково постраждав їхній будинок, відкрито дві кримінальні провадження.