Двоє оперуповноважених опинилися під слідством за приховування тяжких злочинів

Фото: khar.gp.gov.ua

Двоє оперуповноважених одного із секторів Холодногірського відділу поліції м. Харкова, щоб не псувати позитивну статистику, відмовляли постраждалим у відкритті кримінальних проваджень. Тепер поліцейські самі опинилися під слідством – їм повідомили про підозру за фактом приховування тяжких злочинів (ч. 1 ст. 396 КК України).

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури Нацполіціі області.

Один оперуповноважений заради благополучної статистики відмовився проводити розслідування за фактом грабежу, скоєного в березні 2020 року. Потерпілий заявив, що грабіжники відібрали в нього гроші. Але оперуповноважений, розуміючи, що скоєно тяжкий злочин, передбачений ч. 2 ст. 186 КК України, вирішив не давати хід справі. Він відмовився приймати у потерпілого заяву і наказав йому підписати папір з надрукованим текстом про те, що він нібито знайшов гроші.

Другий поліцейський відмовився розслідувати скоєний у вересні 202 року розбій, в результаті якого потерпілий потрапив в міську клінічну лікарню швидкої і невідкладної допомоги. У чоловіка була закрита черепно-мозкова травма, струс мозку та забій грудної клітки. Оперуповноваженому, який прибув до лікарні, чоловік пояснив, що на нього напали кілька людей, побили і пограбували. Поліцейський, прагнучи будь-що досягти хороших показників у звітності, вирішив приховати злочин, передбачений ч. 2 ст. 187 КК України. Він, опитав потерпілого без письмової фіксації, заяву про злочин не прийняв і вмовив чоловіка заявити під відеозапис на мобільний телефон про те, що він не має претензій з приводу вчиненого щодо нього злочину.

Жодне із зазначених повідомлень про тяжкі злочини не було зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

5 січня 2021 в приміщенні відділу поліції були проведені обшуки, вилучені відповідні матеріали.

Зараз вирішується питання про обрання запобіжного заходу і відсторонення поліцейських від займаних посад. Їм загрожує арешт на строк до трьох місяців або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Встановлюються інші співробітники, причетні до приховування тяжких злочинів.

Як повідомляв Харків Times, Лозівський поліцейський, який дав хабар поліцейському з главку, постане перед судом. Офіцер намагався підкупити колегу, який відповідав за оформлення пенсій.

Фото: khar.gp.gov.ua