У Харкові продавали підроблені довідки для водіїв – торговцям загрожує до семи років в’язниці

Фото: ГУ НП Харьковской области

У Харкові поліцейські викрили злочинну схему, учасники якої підробляли медичні довідки щодо придатності водія до керування транспортним засобом і продавали фейковій документи.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі області.

За даними слідства, липові довідки продавали в медичних установах, автошколах, а також автопарках міста. Організувала схему 69-річна жінка. Вона, користуючись корупційними зв’язками у закладах охорони здоров’я, отримала персональні дані медичних працівників: прізвища, ім’я та по-батькові лікарів, молодшого медичного персоналу, дані про закінчення ними навчальних закладів, серії та номери дипломів. Ці зведення вона внесла до службової документації, яку подала для отримання ліцензії на зайняття лікарською практикою. У подальшому, для уникнення підозр з боку громадян щодо недостовірності довідок, члени злочинної групи виготовили декілька підроблених кліше, якими завіряли медичні довідки.

Окрім організаторки до складу групи входили ще двоє людей, повідомили в прес-службі прокуратури області. Чоловік знаходив кліентів та отримував від покупців гроші за фейкові довідки. Третя учасниця вносила недостовірні відомості до медичних довідок та видавала їх.

Всього, за попередніми оцінками правоохоронців, група виготовила декілька сотень підроблених довідок.

3 лютого поліцейські провели ряд одночасних обшуків за місцем роботи і в приміщеннях фігурантів, за результатами яких вилучили готові до видачі «клієнтам» медичні довідки, незаповнені бланки, печатки і штампи медичних установ, записи «чорної бухгалтерії». Також були виявлені і вилучені отримані від продажу липових довідок гроші в сумі 140 тис. 700 гривень, 26 тис. 911 доларів США та 9 тис. 640 євро.

Трьом членам групи повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 статті 368-3 Кримінального кодексу України (підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, лозівській поліцейський, який дав хабар поліцейському з главку, постане перед судом. Офіцер намагався підкупити колегу, щоб той оформив липову довідку про стан здоров’я.