Російські агенти працювали на “самофінансуванні” – у СБУ розповіли підробиці

Фото: Харків Times

Учасники викритої співробітниками Служби безпеки України агентурної мережі російських спецслужб працювали на “самофінансуванні”, в той час як зазвичай діяльність агентури фінансують самі спецслужби країни-агресора.

Про це розповів журналістам начальник Управління СБУ у Харківській області Роман Дудін, повідомив кореспондент Харків Times.

Спецоперація із викриття агентурної мережі тривала більше ніж півроку та завершилася 31 січня затриманням двох її учасниць.

За даними СБУ, агентурна мережа працювала під керівництвом 85-го Головного центру спеціальної служби Головного управління Генерального штабу ЗС РФ. Центр спеціалізується на проведенні хакерських атак, інформаційно-психологічних операцій, у т.ч. у соціальних мережах. Саме офіцерів цього центру звинувачують у втручанні у 2016 році у вибори Президента США. Їх також підозрюють у несанкціонованому доступі до персональних комп’ютерів та електронної пошти фізичних та юридичних осіб у США, викраденні персональних даних та документів користувачів.

Саме на території цього центру, який знаходиться у Москві за адресою Комсомольський проспект, 20, спеціалісти з кібербезпеки встановили локації конспіративних номерів телефонів, до яких прив’язані Telegram-акаунти, через які йде керування агентурною мережею в Україні. Члени мережі збирали розвідувальну інформацію та забезпечували роботу 12 Telegram-каналів, через які робилися “вкиди” інформації в інформпростір України в інтересах РФ.

Адмініструє ці канали 34-річний громадянин України, мешканець Одеси Артем Д. Він брав активну участь у організації масових заворушень в Одесі під час так званого “Антимайдану”, був одним з організаторів маршу “Кулікове поле”, займався адмініструванням сайтів та профільних груп в соцмережах антиукраїнської спрямованості. Його розшукують правоохоронні органи України за звинуваченням у скоєнні злочинів за статтями 293 (групове порушення громадського порядку) та 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу. До складу групи Артема Д. входять кілька людей, наразі СБУ називає трьох. Це Станіслав Р., 1991 р.н., наближена особа голови харківського осередку Комуністичної партії України, перебуває у розшуку за звинуваченням у вчиненні злочинів за ст. 369 Кримінального кодексу (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Вікторія Д. 1992 року народження – уроженка Одеси, цивільна дружина Артема Д., та Вікторія П., 1998 р.н., уроженка Харкова.

Ця група, зібрана спецслужбами Росії, базується у Тирасполі, столиці невизнаної Придністровської Молдавської республіки.

Слідство встановило, що Артем Д. через акаунти у Telegram особисто спілкується із замовниками матеріалів, звітує російським кураторам за виконану роботу та погоджує з ними розміщення замовних публікацій. З 2019 року Артем Д. особисто займався розкруткою каналів “Резидент” та “Легітимний”. Він, зокрема, пропонував “перехресну рекламу” іншим Telegram-каналам і оплачував послуги з “накрутки” переглядів та підписників. Регіональні телеграм-канали накривають всю південно-східну територію України, і саме вона входить у зону зацікавленості Російської Федерації як проєкт “Новороссія”.

З моменту, коли канали були вже достатньо “розкручені”, робота агентів була переведена на “самофінансування”.

“В результаті документування встановлено, що російські спецслужби розробили досить цікаву схему розвідувально-підривної діяльності агентурної мережі. З одного боку, куратори чітко визначили необхідність збору розвідувальної інформації, яка публікується або готується до публікації у Telegram-каналах, визначали час публікації кожного конкретного матеріалу, а також розставляли акценти у вигідному для Росії світлі. З другого боку – російські куратори фактично перевели функціонування цієї схеми на так би мовити самоокупність, дозволивши Артему Д. самому організовувати механізм монетизації Телеграм-каналів. В такий спосіб російська спецслужба вирішила питання фінансового стимулювання діяльності агентурної мережі”, – зазначив Дудін.

Артем Д. створив розгалужену мережу, учасники якої відповідали за накопичення коштів, їх конвертацію у валюту і виведення до Республіки Молдови (ПМР) та до РФ. Він залучив до виконання завдань кураторів декілька осіб. Цю схему безпосередньо контролювали Вікторія Д. та Вікторія П. Жінки знаходили та залучали за незначну винагороду надійних осіб серед родичів і знайомих, які реєстрували на себе рахунки в банківських установах. Саме їх Артем Д. надавав для оплати послуг з розміщення замовних матеріалів. Потім, коли сума досягала 200-300 тис. гривень, організатори переводили гроші у готівку, конвертували у долари і сервісами міжнародних переказів направляли безпосередньо Вікторії Д., Вікторії П. та Станіславу Р. Номери рахунків змінювалися кожні 2-3 тижні.

“Наші фахівці провели детальний аналіз цих замовних публікацій. Він показав, що під тегами “інсайди” або “інформація від джерел в офісі Президента” можна публікувати будь-яку вигадану або неправдиву інформацію на прохання замовника або за вказівкою кураторів з 85-го центру. Вартість таких публікацій коливалася від кількох сотен гривень на регіональних каналах і до 25-30 тис. гривень на всеукраїнських каналах. СБУ встановило близько 50 клієнтів, які перераховували гроші за замовні публікації. Перевіряється їх можлива причетність до протиправної діяльності. Ми побачили в якості замовників представників майже всіх політичних партій, об’єднань і рухів, які існують на території України – від крайньо лівих до крайньо правих. Кожне повідомлення, замовлене з України, надсилалося для редагування до РФ, і тільки після цього публікувалося”, – сказав Дудін.

Як повідомляв Харків Times, кіберфахівці Служби безпеки України викрили масштабну агентурну мережу, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб Російської Федерації.

Київський районний суд м. Харкова обрав для однієї з підозрюваних в участі у агентурній мережі російських спецслужб, Вікторії Д., запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 діб.

Для другої із підозрюваних, Вікторії П., суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.