Прокуратура вимагає повернути місту будівлю в центрі Харкова вартістю 3,5 млн гривень

Фото: ХарківTimes

Прокуратура вимагає скасувати рішення Харківської міської ради про відчуження приватному підприємцю приміщення вартістю близько 3,5 млн грн. Будинок на Сумській був проданий в 2018 році в обхід закону.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Харківська місцева прокуратура №2 направила до Господарського суду Харківської області позов про визнання незаконним та скасування рішення міськради, а також про визнання недійсним договору купівлі-продажу та повернення територіальній громаді об’єкта нерухомості, розташованого в центрі Харкова.

Як розповів керівник місцевої прокуратури Едуард Новіков, встановлено, що у вересні 2017 Харківська міська рада дала приватному підприємцеві дозвіл на викуп приміщення, розташованого по вул. Сумській у Харкові. У липні 2018 укладено відповідний договір купівлі-продажу. Ринкова вартість зазначених приміщень становить близько 3,5 млн грн.

За нормами законодавства, викуп можливий тільки після того, як об’єкт приватизації не був проданий на аукціоні, за конкурсом. Ще одна умова, за якою орендар отримує право на викуп: якщо він настільки поліпшив (реставрував, відремонтував) орендоване приміщення, що відокремити це поліпшення від відповідного об’єкта неможливо без нанесення йому шкоди, яка оцінюється не менше ніж в 25% його ринкової вартості.

Слідство встановило, що фактично ніяких поліпшень приватний підприємець не зробив, отже і права на викуп об’єкта приватизації не має. А Харківська міська рада як суб’єкт права комунальної власності, відповідно, не мала права відчужувати ці приміщення інакше, ніж в рамках процедури торгів. Ці порушення і стали підставою для направлення місцевою прокуратурою відповідного позову до суду.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові проводиться розслідування за фактом незаконної реєстрації права власності на нежитлові приміщення, розташовані по вулиці Сумській вартістю понад 5,5 мільйона гривень.